Oamenii de știință solicită protejarea Lunii, în condițiile în care se anunță 22 de misiuni lunare până în 2026

Publicat: 25 03. 2024, 08:56
Actualizat: 28 03. 2024, 17:06

Astronomii cer protejarea urgentă a locurilor de pe Lună care sunt considerate cele mai bune locuri din sistemul solar pentru instalarea unir instrumente avansate concepute pentru a dezvălui secretele universului.

Cel puțin 22 de misiuni internaționale ar putea să ajungă pe Lună până la sfârșitul anului 2026

Locațiile sunt lipsite de vibrații ale solului, ceea ce le face deosebit de potrivite pentru echipamente sensibile care ar putea face observațiile imposibile din altă parte.

Însă aceste locuri, cunoscute ca situri de importanță științifică extraordinară (Sesis), sunt în pericol de a fi distruse de un val iminent de misiuni, cum ar fi sateliții lunari de navigație și comunicații, rovere și operațiuni miniere, experții avertizând luni că protejarea locurilor respective este o „chestiune urgentă”.

„Este prima dată când omenirea trebuie să decidă cum ne vom extinde în sistemul solar”, a spus dr. Martin Elvis, astronom la Centrul de Astrofizică Harvard și Smithsonian din Massachusetts. „Suntem în pericol să pierdem oportunități unice de a înțelege universul.”

Cel puțin 22 de misiuni internaționale ar putea să ajungă pe Lună până la sfârșitul anului 2026, jumătate dintre acestea se îndreaptă către locurile din apropierea polului sud lunar.

Vor urma mai multe, inclusiv aterizări comerciale și civile, în timp ce două baze lunare, una americană, cealaltă a Chinei și Rusiei, sunt de așteptat să fie operaționale în anii 2030.

Fără nicio autoritate de coordonare, nu există nimic care să prevină viitoare posibile dezastre pe Lună, spun cercetătorii. Riscurile variază de la coliziuni fizice și nori de praf de la activitățile lunare până la vibrații, interferențe electromagnetice și deteriorarea suprafeței prin foraj și alte operațiuni.