Oamenii de știință, despre posibile neajunsuri ale vaccinurilor anunțate de Rusia și China: „Nu sunt sigură care e strategia lor”
Vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate în Rusia și China împărtășesc același potențial neajuns. Ele se bazează pe un virus specific răcelii comune, la care multe persoane au fost deja expuse, astfel că este posibil ca efectele lor să fie limitate, susțin anumiți experți, potrivit Reuters.
Oamenii de știință, despre posibile neajunsuri ale vaccinurilor anunțate de Rusia și China
Vaccinul lui CanSino Biologics, care a fost aprobat pentru uz militar în China, este în esență o formă modificată a adenovirusului de tip 5 (Ad5). Compania poartă discuții pentru a obține o validare de urgență în mai multe țări, înainte să finalizeze etapa verificării pe scară largă, anunța Wall Street Journal săptămâna trecută.
Un vaccin care a fost dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, ce a primit aprobare în Rusia la începutul acestei luni în ciuda testării limitate, se bazează atât pe Ad5, cât și pe un al doilea adenovirus ceva mai puțin comun.Amintim că Federația Rusăar fi dezvoltat deja un al doilea vaccin anti-COVID, intitulat EpiVacCorona.
„Ad5 mă îngrijorează pentru că multă lume deja are imunitate. Nu sunt sigură care este strategia lor… poate că nu va avea o eficiență de 70%. Ar putea avea o eficiență de 40%, iar asta ar fi mai bine decât nimic, până apare altceva”, a afirmat Anna Durbin, o cercetătoare din zona de vaccinuri de la Universitatea Johns Hopkins.
Apariția unui vaccin sigur și eficient este considerată esențială în depășirea pandemiei, care este legată de decesele a peste 845.000 de persoane din toată lumea. Reprezentanții Institutului Gamaleya susțin că abordarea aleasă – cea cu doi viruși – va răspunde problemelor de imunitate de la Ad5.
Ambii dezvoltatori au ani de experiență și vaccinuri aprobate împotriva Ebola, care se bazează pe Ad5.
Timp de decenii, cercetătorii au experimentat vaccinurile bazate pe Ad5 împotriva unei game largi de infecții, dar niciunul dintre ele nu este folosit pe scară largă.
Cu toate acestea, multă lume are deja anticorpi împotriva Ad5, ceea ce ar genera un atac al sistemului imunitar asupra vectorului – care este reprezentat de viruși nedăunători – în loc de un răspuns la adresa noului coronavirus. În aceste condiții, vaccinurile ar putea fi ceva mai puțin eficiente.
Vaccinul de la Oxford ar putea fi gata în aproximativ două luni
Mai mulți oameni de știință au ales strategii diferite de cele din Rusia și China. Spre exemplu, Universitatea Oxford și AstraZeneca și-au fundamentat vaccinul împotriva COVID-19 pe un adenovirus de cimpanzeu, ocolind problema Ad5. Candidații lui Johnson & Johnson folosesc Ad26.
În aproximativ două luni ar putea fi gata vaccinul anti-Covid dezvoltat de Universitatea din Oxford, potrivit unui înalt oficial al Institutului Serum din India, care a primit drepturi de producție și comercializare a produsului.