Oamenii de știință au reușit să creeze șoareci cu doi tați

Oamenii de știință au reușit să creeze șoareci cu doi tați
Foto: Pixabay

Oamenii de știință sunt pe cale să deschidă noi posibilități de reproducere după ce au reușit să creeze șoareci din doi tați biologici, obținând ovule din celule masculine. Asta înseamnă că ar putea fi dezvoltate noi tratamente pentru infertilitate sau chiar s-ar putea ca, în viitor, cupluri de același sex să poată avea copii biologici.

Șoareci din doi tați biologici – Ce înseamnă acest rezultat științific

Totul s-a întâmplat la Universitatea Kyushu din Japonia, sub îndrumarea lui Katsuhiko Hayashi, care e renumit ca pionier în domeniul ovulelor și spermei cultivate în laborator.

„E primul caz de obținere a unor ovocite de mamifere din celule masculine”, a declarat acesta, potrivit The Guardian.

Hayashi crede că în zece ani, din punct de vedere tehnologic, va fi posibil să se creeze un ovul uman viabil dintr-o celulă de piele masculină. Unii, însă, cred că e prea optimist, dat fiind că oamenii de știință n-au reușit încă să creeze ovule umane viabile cultivate în laborator din celule feminine.

De altfel, s-ar putea dovedi o provocare transpunerea acestei noi tehnici pe celule umane. Cum aceste celule au nevoie de perioade mult mai lungi de cultivare pentru a produce un ovul matur, poate crește riscul ca acestea să dobândească modificări genetice nedorite.

Hayashi a precizat că e în favoarea folosirii tehnologiei pentru a permite ca doi bărbați să aibă un copil, dacă se va dovedi că e sigură.

Echipa lui Katsuhiko Hayashi încearcă acum să reproducă această realizare cu celule umane, deși ar exista obstacole semnificative pentru utilizarea în scopuri clinice a ovulelor cultivate în laborator.

„Nu știu dacă vor fi disponibile pentru reproducere. Aceasta nu este o chestiune care ține doar de programul științific, ci și de” societate, a ținut, totuși, să precizeze.

Tehnica ar putea fi aplicată și pentru a trata formele severe de infertilitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`