Oamenii de știință, apel la calm după anunțul OMS privind pneumonia din China: „Nu am de gând să apăs butonul de panică pandemică pe baza a ce știm până acum”

Publicat: 24 11. 2023, 11:05
Foto: Hepta - hepta photo agency / Hu Huhu

Oamenii de știință au lansat un apel la calm, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut Chinei mai multe informații despre creșterea numărului de boli respiratorii și de pneumonie în rândul copiilor din nordul țării. Momentul a amintit de debutul pandemiei de coronavirus.

OMS a cerut Chinei informații despre cazurile de pneumonie

Inițial, marți, serviciul de monitorizare ProMED, care face parte din Societatea Internațională pentru Boli Infecțioase, a cerut date despre „pneumonia nediagnosticată – China (Beijing, Liaoning)”.

Ulterior, și OMS a solicitat Chinei mai multe informații despre „pneumonia nediagnosticată” care se răspândește printre copiii din nordul țării.

Situația a amintit de primul anunț despre ceea ce avea să devină pandemia de coronavirus.

Oamenii de știință, apel la calm după creșterea numărului de îmbolnăviri din China

Specialiștii susțin, însă, că temerile declanșate de similitudinea dintre cele două anunțuri nu e întemeiată. Potrivit acestora, din datele disponibile până acum, probabil e vorba de o creștere a altor infecții respiratorii comune, precum gripa, sau de o reapariție a COVID în sine.

„Trebuie să fim atenți. Avem cu adevărat nevoie de mai multe date, în special informații de diagnosticare”, a declarat Marion Koopmans, virusolog olandez care a consiliat OMS cu privire la pandemie, potrivit Reuters.

„Nu am de gând să apăs butonul de panică pandemică pe baza a ce știm până acum, dar voi fi interesat să văd răspunsul Chinei către OMS și să văd evaluarea OMS, a afirmat și Brian McCloskey, expert în sănătate publică ce a oferit consultanță pentru Organizație cu privire la pandemia de COVID.

Temerile au apărut mai ales în contextul în care, atât OMS cât și China au fost acuzate la începutul pandemiei că au ascuns date referitoare la îmbolnăviri.

Însă virologul Tom Peacock de la Imperial College din Londra, care a analizat apariția unor noi variante de coronavirus, a declarat că acum există instrumente pentru a detecta „destul de rapid” gripa sau coronavirusurile emergente.

„Ar putea fi ceva mai banal sau o combinație de lucruri, să spunem COVID, gripă, VSR, dar sperăm că vom ști mai multe curând”, a precizat Peacock.