O treime din Pakistan este sub apă, în urma celor mai grave inundații din istorie. Voluntarii folosesc patul pentru a scoate oamenii din apă
Imagini cutremurătoare vin din Pakistan, unde mai mult de o treime din țară se află sub ape, potrivit imaginilor din satelit ale Agenției Spațiale Europene. Acțiunile de salvare a oamenilor sunt dramatice, iar voluntarii sunt nevoiți să găsească soluții inedite de evacuare, scrie CNN.
De la jumătatea lunii iunie până acum, din cauza inundațiilor, în Pakistan au murit peste 1.100 de oameni, iar câteva milioane au fost strămutate.
A fost înființat un centru național de coordonare și de răspuns la inundații
Potrivit prim-ministrului pakistanez, a fost înființat un centru național de coordonare și de răspuns la inundații. Au fost cooptați voluntari pentru salvarea sinistraților, iar aceștia caută soluții adaptate fiecărui caz în parte.
O filmare postată de The Independent arată cum o familie a fost salvată din casa inundată cu ajutorul unei tiroliene, pe care a fost montat un cadru de pat.
Inundațiile au provocat daune uriașe
Prim-ministrul pakistanez, Shehbaz Sharif, a declarat pe 30 august că inundațiile sunt „cele mai grave din istoria țării” și a estimat că dezastrul a provocat pagube de peste 10 miliarde de dolari în infrastructură, case și ferme.
Aproximativ 15 % din populația țării, ceea ce înseamnă peste 33 de milioane de oameni au fost afectați. De asemenea, au fost avariate și distruse peste un milion de locuințe. Datele NDMA arată că cel puțin 5.000 de km de drumuri au fost avariate.
Inundațiile au afectat 2 milioane de hectare de culturi și au ucis peste 794.000 de animale, potrivit unui raport din 26 august al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.
Peste 800 de unități sanitare au fost avariate în țară, dintre care 180 sunt complet distruse, ceea ce face ca milioane de oameni să nu aibă acces la asistență medicală și la tratamente medicale, după cum s-a raportat în multe dintre districtele afectate, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății.
Pakistanul se confruntă cu o dublă criză acum, alimentară și de sănătate
Potrivit organizației caritabile Action Against Hunger, 27 de milioane de pakistanezi nu au avut acces la suficiente alimente înainte de inundații, iar acum riscul de foamete generalizată este iminent.
Oamenii sunt puși în fața unei penurii alimentare, din motiv că și prețul la produsele alimentare de bază a crescut enorm.
OMS a clasificat inundațiile din Pakistan drept o urgență de „cel mai înalt nivel”. În acest context a ținut să menționeze despre răspândirea rapidă a bolilor.