O tragedie precum cea din Beirut s-ar putea repeta în Transnistria. Vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău avertizează: Depozitul rusiei de la Cobasna, o amenințare pentru Moldova
Exploziiledin Beirut, în care au murit peste 100 de persoane, s-ar putea repeta în Transnistria, susține vicepreședintele Parlamentului moldovean Mihai Popșoi. Acesta avertizează că depozitul Federației Ruse din satul Cobasna “reprezintă o ameninţare pentru cetăţenii R. Moldova”.
Explozia din Beirut s-ar putea repeta în Transnistria
Vicepreşedintele Parlamentului Mihai Popşoi se teme pentru siguranța cetățenilor moldoveni, după ce rușii și-au făcut stoc de materiale explozibile în localitatea Cobasna.
„Ne întrebăm ce s-ar întîmplă la Cobasna în cazul unui accident grav la depozitul de armament. Explozia de astăzi din Beirut reprezintă o mică parte din puterea materialului explozibil stocat de atâţia ani la Cobasna. Acest depozit al Federaţiei Ruse reprezintă o ameninţare majoră pentru cetăţenii Republicii Moldova. Iată de ce muniţiile învechite trebuie evacuate sau distruse cu echipament special cât mai repede. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toţi cei care şi-au pierdut azi viaţa în Beirut, unde a explodat o navă sau un depozit cu armament”, a scris Mihai Popşoi pe Facebook, potrivit Adevarul.
Depozitul de muniţii se află la o distanţă de 20 de kilometri de graniţa cu Republica Moldova.
Deutsche Welle avertiza încă din 2015 că zcolo se află muniţiile Armatei a 14-a a URSS, dar şi arme şi muniţii care au fost aduse din RDG şi Cehoslovacia și că este unul din cele mai mari depozite din estul Europei, fiind păzit de un grup operativ al Federaţiei Ruse care funcţionează în baza armatei a 14-a şi care este dislocat în Transnistria.
Beirutul, în doliu, după exploziile care au ucis peste 100 de persoane și au rănit peste 4.000
Peste o sută de persoane au fost ucise și peste 4.000 rănite în urma enormelor explozii de marți. Serviciile de salvare caută supraviețuitori pe sub dărâmături.
În epicentrul exploziei, al cărei suflu a fost resimțit până în insula Cipru, la peste 200 de kilometri distanță, peisajul pare apocaliptic.
Cele două explozii de proporții care au avut loc, marți, în zona portului din Beirut, au fost provocate de 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut și transportate, acum 6 ani, de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus, scrie portalul Mold-street citat de RFI.
Premierul Hassan Diab a confirmat prezența explozibilului la locul deflagrației șis-a declarat șocat de faptul că acestaa fost depozitat ani de zile în condiții improprii.
„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 de tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie. Este inacceptabil şi nu putem să păstrăm tăcerea în această problemă“.
Spitalele din Beirut sunt arhipline din cauzanumăruluimare de victime ale deflagrației: Peste 100 de oameni și-au pierdut viațaşi aproape 4.000au fost răniți, în timp ce mulți alții sunt prinși sub dărâmături.Începând de miercuri, vor fitrei zile de doliu naționalîn Liban.