Pompierii algerieni s-au luptat joi cu o serie de incendii, alimentate de secetă și de un val de căldură toridă, care au ucis cel puțin 38 de persoane și au lăsat în urma lor distrugeri, informează AFP.
Incendiile de pădure cu zeci de victime au devenit un eveniment anual în țara nord-africană, unde schimbările climatice transformă zone mari în focare de incendiu.
Potrivit mai multor surse, inclusiv jurnaliști locali și pompieri, cel puțin 38 de persoane au fost ucise, majoritatea în regiunea El Tarf, în apropiere de granița estică a Algeriei cu Tunisia, unde s-au înregistrat 48 de grade Celsius.
Alte cel puțin 200 de persoane au suferit arsuri sau au rămas cu probleme respiratorii din cauza fumului, potrivit diferitelor mass-media algeriene.
Un jurnalist din El Tarf a descris „scene de devastare” pe drumul spre El Kala, în nord-estul îndepărtat al țării: „O tornadă de foc a măturat totul în câteva secunde”, a declarat el pentru AFP prin telefon.
„Cei mai mulți dintre cei care au murit, au fost înconjurați de flăcări în timp ce vizitau o rezervație naturală”.
Presa locală a relatat că opt persoane au murit carbonizate într-un autobuz în apropiere de orașul cu 100.000 de locuitori.
Televiziunea de stat a anunțat joi dimineață că premierul Ayman Benabderrahmane vizitează zona.
Pompierii se luptă, de asemenea, cu un incendiu de proporții în zona muntoasă Souk Ahras, a declarat pentru AFP un jurnalist din zonă.
El a descris scene de panică în orașul de o jumătate de milion de locuitori, unde aproape 100 de femei și 17 nou-născuți au trebuit să fie evacuați dintr-un spital din apropierea pădurii.
Televiziunile algeriene au arătat oameni fugind din casele lor aflate în flăcări, femeile purtând copii în brațe. Presa locală a declarat că 350 de persoane și-au părăsit locuințele.
Aproximativ 39 de incendii fac ravagii joi în diferite părți din nordul Algeriei, potrivit serviciului de pompieri, și există temeri că din cauza vântului, s-ar putea declanșa noi incendii pe care autoritățile nu sunt echipate corespunzător pentru a le stinge.
Scenele au stârnit temeri că se vor repeta incendiile de anul trecut, care au ucis cel puțin 90 de persoane și au devastat 100.000 de hectare de pădure și terenuri agricole în nordul țării.
Catastrofa de anul trecut a provocat critici dure la adresa autorităților din cauza lipsei de avioane de stingere a incendiilor.
Autoritățile au închiriat un avion rusesc Beriev BE 200 de bombardament cu apă, dar acesta a suferit o defecțiune și nu va fi din nou operațional până sâmbătă, potrivit ministrului de interne Kamel Beldjoud.
Serviciul de protecție civilă și armata au însă acces la mai multe elicoptere de stingere a incendiilor.
Experții au cerut un efort major pentru a consolida capacitatea de stingere a incendiilor în cea mai mare țară din Africa, care are peste patru milioane de hectare de pădure.
Un specialist, care a cerut să nu i se dezvăluie numele, a declarat pentru AFP că, în anii 1980, țara dispunea de 22 de avioane Grumman pentru combaterea incendiilor de pădure, dar că acestea au fost „vândute la preț redus, fără a se propune o soluție alternativă”.
Algeria a fost de acord să cumpere șapte avioane de luptă împotriva incendiilor de la firma spaniolă Plysa, dar a anulat contractul în urma unei dispute diplomatice la sfârșitul lunii iunie, potrivit site-ului specializat Mena Defense.
De la începutul lunii august, 106 incendii au izbucnit în Algeria, distrugând 800 de hectare de pădure și 1.800 de hectare de terenuri împădurite, potrivit lui Beldjoud, care a precizat că unele au fost provocate de intenționat.