Lacurile Lucerna, Thun și Neuchatel din Elveția ascund tone de muniție. Armata elvețiană a folosit ani întregi lacurile ca locuri de depozitare a munițiilor vechi, crezând că acestea pot fi aruncate în siguranță acolo.
Doar în Lacul Lucerna există aproximativ 3.300 de tone de muniție și 4.500 de tone în apele din Lacul Neuchatel, pe care forțele aeriene elvețiene le-au folosit pentru practici de bombardament până în 2021, scrie BBC.
Unele muniții se află la adâncimi cuprinse între 150 și 220 de metri, dar altele din lacul Neuchatel se află la doar șase sau șapte metri sub apă.
Acum, departamentul elvețian al apărării oferă un premiu în valoare de 50.000 de franci (45.000 de lire sterline, adică peste 50.000 de euro) pentru cea mai bună idee de a le recupera.
Cele mai bune trei idei pentru o soluție sigură și ecologică de recuperare a munițiilor vor împărți premiul – dar se așteaptă ca operațiunea de salvare să coste miliarde.
Faptul că atât de multe cartușe au fost aruncate în lacurile elvețiene – Brienz fiind unul dintre ele – a fost cunoscut de zeci de ani, deși oamenii și-au pus întrebări cu privire la siguranță mai recent.
Geologul elvețian pensionat Marcos Buser, care a consiliat guvernul pe această temă, a scris o lucrare de cercetare în urmă cu zece ani în care avertiza asupra pericolelor pe care le prezintă gropile de gunoi.
Munițiile prezintă două riscuri, a spus el. În primul rând, în ciuda faptului că se află sub apă, există încă un risc de explozie, deoarece în multe cazuri „armata nu a îndepărtat siguranțele înainte de a arunca muniția”.