O țară europeană vrea să dea Ucrainei bombe cu dispersie. Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo

Publicat: 26 01. 2023, 08:57
Sursă foto: Bellingcat / Amnesty International

O ţară europeană s-a oferit să ajute Ucraina cu bombe cu dispersie, informează AFP, care citează un oficial ce nu a dorit să fie identificat după nume sau ţara de origine. Acesta a susținut că guvernul său a aprobat livrarea şi că așteaptă acordul Germaniei.

Folosirea acestor bombe de către trupele ruse în Ucraina a fost intens criticată de ONU, dat fiind că acestea au făcut victime mai ales în rândul populației civile.

În schimb, acest oficial susține că bombele cu dispersie îi vor ajuta pe ucraineni să-i respingă pe invadatori, că „ruşii au folosit arme de 100 de ori mai rele” și că Ucraina „trebuie să câştige războiul”.

O țară europeană vrea să ajute Ucraina oferindu-i bombe cu dispersie

Aflat într-o vizită chiar la Washington, Statele Unite, acest oficial a spus că guvernul său a aprobat livrarea către Ucraina a unor bombe cu dispersie și că urmăreşte acum aprobarea Germaniei, care a fost implicată în producţia muniţiilor. El a admis că ar putea dura ceva până Berlinul va lua o decizie. De altfel, aliații au așteptat săptămâni întregi ca Germania să-și dea acordul pentru trimiterea în Ucraina a tancurilor de producție germană Leopard.

Aceste bombe cu dispersie conțin proiectile explozive de dimensiuni mici și, având o precizie redusă, pot lovi foarte mulţi civili. Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de multe state occidentale, dar nu și de Rusia.

De altfel, folosirea acestor bombe de către trupele rusești în zonele populate din Ucraina a fost intens criticată de ONU și Amnesty International.

Argumente pentru oferirea de bombe cu dispersie Ucrainei

În schimb, oficialula declarat pentru AFP că aceste bombe au devenit mai soficsticate, iar Occidentul ar trebui să fie mai deschis și „orientat spre viitor” în sprijinul pe care-l oferă Ucrainei.

El a insistat că aceste arme sunt „legitime”, că ucrainenii le cer și că „daunele colaterale nu mai sunt atât de importante”.

„Ruşii au folosit arme de 100 de ori mai rele decât bombele cu dispersie”, a mai declarat acest oficial, punctând că Ucraina „trebuie să câştige războiul”.

Potrivit unor informații publicate luna trecută de CNN, inclusiv Administrația Biden cântărește solicitările Ucrainei de a primi muniții cu dispersie.