O țară din lume le interzice accesul adolescenților pe rețelele sociale. Care va fi vârsta minimă pentru utilizare

O țară din lume le interzice accesul adolescenților pe rețelele sociale. Care va fi vârsta minimă pentru utilizare
Photo by Tracy Le Blanc / Pexels

Australia va impune o limită de vârstă pentru utilizarea rețelelor sociale. Premierul Anthony Albanese a anunțat că va fi propus un proiect de lege în acest sens, ce ar urma să devină efectiv în acest an.

Limita de vârstă pentru tineri va fi între 14 și 16 ani

Albanese a declarat că legea ce introduce această limită se va aplica în 2024, iar vârsta minimă pentru a utiliza platformele precum Facebook, Instagram şi TikTok ar trebui să fie fixată între 14 şi 16 ani, potrivit Știrile ProTv. 

Șeful executivului australian a afirmat că în următoarele luni se va desfășura un test de verificare a vârstei în momentul conectării, înainte ca textul să intre în vigoare.

„Vreau să văd copiii departe de ecranele lor şi (mai degrabă) pe terenurile de fotbal, în piscine şi pe terenurile de tenis. Vrem ca ei să aibă experienţe adevărate cu oameni adevăraţi, întrucât ştim că reţelele sociale fac rău societăţii”, a mai spus demnitarul australian pentru postul naţional de televiziune ABC.

Peter Dutton, liderul opoziției conservatoare și-a exprimat sprijinul față de proiectul de lege. „Fiecare zi de amânare lasă vulnerabili copiii la pericolele reţelelor sociale”, a declarat el.

Ce părere au analiștii cu această situație

Analiștii consideră că stabilirea unei limite de vârstă nu îi va ajuta pe tinerii aflați în dificultate din punct de vedere social. Daniel Angus, profesor la Universitatea de Tehnologie din Queensland, consideră că planul guvernamental este „imprudent şi nechibzuit”. Acesta intervine înainte raportului de anchetă parlamentară cu privire la efectele reţelelor sociale asupra societăţii australiene.

Acest proiect „subminează ancheta şi principiile democraţiei deliberative şi ameninţă să cauzeze greşeli prin excluderea tinerilor de la o participare importantă şi sănătoasă la lumea digitală”, adaugă expertul.

„Guvernul este pe cale să testeze o tehnologie de verificare a vârstei. Dar se ştie deja că metodele actuale nu sunt fiabile, sunt uşor de ocolit şi riscante pentru viaţa privată a utilizatorilor”, afirmă Toby Murray, profesor asociat de informatică la Universitatea din Melbourne.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`