O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare

O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
Foto: pixabay.

Serviciul militar a fost reintrodus vineri în Serbia, prin hotărâre de guvern. Bărbații vor avea parte de 60 de zile de pregătire, urmate de alte 15 de exerciții militare.

Această măsură va contribui la creșterea capacității de apărare a țării

Serviciul militar fusese desființat din Serbia în urmă cu 15 ani, conform președintelui Aleksandar Vucic. Această hotărâre de guvern este un pas important pentru creșterea capacității de apărare a țării, conform Știrile ProTv. 

Cabinetul șefului statului a anunțat că va alcătui un grup de lucru pentru lansarea procesului. Unul dintre obiective este ca toți bărbații să efectueze un stagiu militar de 60 de zile și să participe la exerciții militare timp de 15 zile. În cazul femeilor, serviciul militar va fi pe bază de voluntariat.

Ce părere au avut experții militari

Potrivit Reuters, unii experți militari au criticat acest plan, fiind de părere că aceste stagii vor fi costisitoare și vor contribui în mică măsură la capacitatea de apărare națională.

Forțele armate sârbe au devenit complet profesioniste în 2011, însă sunt în continuare prost plătite și echipate. Serbia, candidată la Uniunea Europeană, a menţinut serviciul militar voluntar şi unităţi de rezervişti. În 2006 s-a alăturat programului NATO Parteneriatul pentru Pace, iar în 2015 a semnat Planul de Acţiune pentru Parteneriat Individual, cel mai înalt nivel de cooperare cu Alianţa, al statelor care nu intenţionează să adere la aceasta.

„Nu intenţionăm să atacăm pe nimeni, dar vrem să îi respingem pe cei care ne ameninţă”, a declarat Vucic săptămâna trecută, când a semnat un acord pentru reintroducerea recrutării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților