O tăbliţă de argilă, veche de 3.000 de ani, considerată cel mai vechi text scris, descifrabil din europa, a fost descoperit în sudul Greciei, scrie AFP.
„Tăbliţa are cu un secol mai mult vechime decât descoperirile anterioare”, a spus Michael Cosmopoulos, professor de arheologie la Universitatea din Missouri.
„Este cea mai veche tăbliţă descoperită pe teritoriul Greciei, deci şi cea mai veche din Europa. Pe o parte are o listă cu nume şi numere, iar pe cealaltă apare un verb legat de confecţionare”, a precizat Cosmopoulos.
Inscripţia este în scirerea lineară B, un scris care precedă Grecia antică şi era folosi de micenieni în Epoca de Bronz (1.600 î.Hr.), epoca războiului din Troia, descris de Homer în Iliada.
Săpăturile supervizate de Societatea de Arheologie din Atena şi parţial finanţate de National Geographic Society, au început în anul 2006, şi au făcut posibilă descoperirea ruinelor unui mare complex de clădiri, cu ziduri masive, fresce şi un sistem avansat de drenaj, aparent un palat micenian şi oraş, datând din 1550-1400 î.Hr.
Cosmopoulos, care conduce proiectul, a spus că situl a fost aparent distrus în jurul anului 1400 î.Hr., după care a fost cucerit de regatul vecin Pylos, al cărui rege, Nestor, este menţionat în Iliada.
„Existenţa aceste tăbliţe sugerează că birocraţia şi scrisul erau mult mai răspândite şi mai vechi decât se credea până acum”, a spus Michael Cosmopoulos.
Descoperirile de la sit, publicate în National Geographic News, vor fi făcute publice şi de Societatea de Arheologie din Atena, pe când tăbliţa va fi prezentată separat, de Cynthia Shelmerdine, un specialistă în scrierea miceniană, de la Universitatea din Austin, Texas, cea care a şi descifrat-o de altfel.