O tabără de români de la marginea orașului Oslo stârnește dispute în rândul localnicilor

O tabără de români de la marginea orașului Oslo stârnește dispute în rândul localnicilor

Un grup de aproximativ o sută de români care şi-au amplasat corturile într-o pădure de la marginea oraşului Oslo au dat naştere unei adevărate dispute în rândul norvegienilor. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că imigranţii ies la cerşit pe străzile capitalei, iar tabăra continuă să se extindă.

La marginea orașului norvegian Oslo și-au stabilit tabăra aproape o sută de români, care au plecat în căutarea unei vieți mai bune. Localnicii spun că la început în pădure locuiau numai câteva familii de români, care își câștigau traiul din cerșit, însă cu timpul zona ocupată de corturi s-a extins, iar acum locuiesc acolo aproape o sută de persoane.

„În această zonă a pădurii, situată la marginea orașului Oslo, locuiesc între 60 și 100 de oameni din Buzău, România. Aceștia sunt de etnie rromă”, spune activistul Bjonnluv Evenrud.

Activiștii spun că imigranții se confruntă cu discriminarea, uneori chiar și din partea autorităților, iar principalul motiv este atentatul pus la cale în urmă cu un an de către teroristul Anders Breivik și a ideologiei promovate de acesta.

Breivik a detonat o bombă în apropierea Guvernului din Oslo, atac soldat cu opt victime, după care a pornit spre Insula Utoya, acolo unde tinerii Partidului Muncitoresc participau la o tabără de vară. Șaizeci și nouă de persoane au fost secerate de rafalele de gloanțe. Teroristul a precizat că dorea să purifice națiunea de imigranți.

„Bazele acestei atitudini au fost cimentate pentru mulți ani, cu ajutorul Poliției, autorităților publice din Norvegia și a media. Sper ca lucrurile să se îmbunătățească în România, dar soluția pentru acești oameni este găsirea unui loc de muncă. O slujbă, educație și securitate, de asta au nevoie toți oamenii”, mai spune activistul.

Activiștii sunt singurii care le întind o mână de ajutor românilor. În schimb, locuitorii din Oslo și din împrejurimi sunt nemulțumiți de faptul că românii și-au amplasat taberele în pădure și ies mereu în oraș la cerșit.

„Mulți dintre aceștia se ocupă cu cerșitul, acest lucru nu este ilegal, dar asta nu înseamnă că activitatea este considerată o slujbă”, spune Gina Lund, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Cei care locuiesc în tabără spun că preferă să trăiască în aceste condiții decât să se întoarcă în România, chiar dacă nu benficiază de niciun sprijin din partea autorităților.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`