În debutul lunii ianuarie, în lume circula o știre în care Donald Trump era acuzat că i-ar fi cerut secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger, să „găsească” 11.780 de voturi în favoarea sa, astfel încât să îl învingă pe Joe Biden la alegerile prezidențiale din acest stat american. Totul pornise de la un material Washington Post, care a recunoscut recent că l-a „citat eronat” pe fostul președinte, care pur și simplu le ceruse oficialilor locali să examineze buletinele de vot din Comitatul Fulton. Situația a fost remarcată de un jurnalist de la Sky News Australia.
„Iar astăzi vreau să vă spun de cea mai importantă știre cu Donald Trump despre care probabil că n-ați auzit niciodată. De fapt, nu este atât de mult o știre, cât este o corecție a unei știri și implică unele dintre cele mai periculoase forțe din lumea noastră de astăzi, fie că sunteți susținători ai lui Trump sau nu. Vorbesc despre forțele gândirii de grup, isteria de masă și despre o presă centrală neverificată care a hotărâtcă are puterea să decidă cine este o persoană potrivită sau nu pentru a deține o funcție publică. Acum, vreau să vă duceți cu gândul înapoi cu câteva luni, către acea perioadă de după alegeri și înainte de inaugurarea lui Joe Biden”, a declarat James Morrow.
El a amintit de o știre care suna cam așa: „«Vreau doar să găsesc 11.780 de voturi»: Într-o convorbire neobișnuită de o oră, Trump îl presează pe secretarul de stat din Georgia să recalculeze voturile în favoarea sa”.
Știrea s-a răspândit precum „focul sălbatic”, a subliniat jurnalistul, care a explicat că materialul alimenta linia de discurs a presei centrale americane cu viziuni de stânga, în sensul că acredita ideea că Donald Trump nu este potrivit pentru o înaltă demnitate publică și ar fi gata să facă un abuz de putere pentru propriile interese. Știrea a ajuns rapid în publicații de pe tot globul.
„Deci, de ce vă spun toate astea? Pur și simplu pentru că știrea originală din Washington Post, care a stârnit atât de multă furie în lume, nu a fost adevărată. Însă s-a răspândit ca focul sălbatic pentru că s-a potrivit cu ideile preconcepute despre Trump ale tuturor celor din presa care înclină spre stânga, iar în această săptămână ziarul a emis această corecție”, a adăugat jurnalistul de la Sky News Australia.
Ei, bine, între timp Washington Post a anunțat că știrea este eronată și că nu fusese construită pe baza apelului telefonic, ci mai degrabă pe mărturii la mâna a doua. Cu toate acestea, ea a produs deja efecte ireversibile.
„Corecție: La două luni după publicarea acestei știri, secretarul de stat din Georgia a publicat o înregistrare audio a apelului telefonic din decembrie, al președintelui Trump cu principalul anchetator al alegerilor din acest stat”, notează Washington Post, care a precizat că „înregistrarea a scos la iveală că The Post a citat eronat comentariile făcute de Trump în apel, bazat pe informația furnizată de o sursă. Trump nu i-a spus anchetatorului să «găsească frauda»sau că va fi «o eroină națională»dacă va face acest lucru”.
„În schimb, Trump l-a îndemnat pe anchetator să examineze buletinele de vot din Comitatul Fulton, Georgia, susținând că va găsi „nereguli” acolo. De asemenea, i-a spus că are «cea mai importantă slujbă din țară în acest moment»”, notează Washington Post. „Aici poate fi găsită o știre despre înregistrare. Titlul și textul știrii au corectat și au înlăturat citatele atribuite în mod eronat lui Trump”, a adăugat publicația americană.