Un nou-născut a cărei mamă a fost vaccinată împtriva COVID-19, s-ar fi născut anticorpi în fața înfecției cu SARS-CoV-2, după cum a descoperit un grup de cercetători din SUA. În sângele bebelușului a fost detectată imunoglobulina IgG, unul dintre cei cinci anticorpi pe care organismul uman îi produce pentru a se apăra de infecția cu noul coronavirus, informează EFE, citat de Agerpres.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Atlantică din Florida, este vorba despre primul caz în care imunoglobulina IgG a fost depistată în sângele din cordonul ombilical al unui nou-născut, după ce mama acestuia a fost imunizată împotriva COVID-19. Imunoglobulina IgG este unul dintre cei cinci anticorpi pe care organismul uman îi produce pentru a se apăra de această boală.
Studiul este unul preliminar, publicat de medRxiv, fiind o complicație de articole științifice, ale căror concluzii au fost verificate de cercetătorii independenți. Mai mult decât atât, potrivit sursei citate, semnatarii acestui studio amintesc de necesitatea urgentă de a cerceta siguranța și eficiența vaccinării anti-COVID, în cazul femeilor însărcinate.
Femeia a fost vaccinate în săptămâna 36 de sarcină și era cadru medicale. Ea a fost imunizată cu serul produs de compania Moderna. Ulterior, femeia a născut pec ale natural, o fetiță cu o evoluție normală.
Acesteia i s-au prelevat probe din sânge, din cordonul ombilical și au fost ulterior trimise la laborator, fiind realizat și testul pentru anticorpi la COVID-19. Rezultatele analizelor beblușului au indicat detectarea de anticorpi IgG în sângele din cordonul ombilical, împotriva proteinei S a SARS-CoV-2.
Urmând protocolul de 28 de zile, mama a primit între timp și cea de-a doua doză din vaccinul Moderna.
„ Am demonstrat că anticorpii IgG împotriva SARS-CoV-2 sunt detectabili în testul de sânge prelevat din cordonul ombilical al unui nou-născut după ce mama a primit o singură doză de vaccine”, au precizat cercetătorii, potrivit sursei citate mai sus.
Pentru moment, nu se cunoaște încă gradul de protecție de care beneficiază nou-născuții și nici momentul ideal în care trebuie să fie vaccinate femeile însărcinată, urmând să fie efectuate mai multe cercetări în acest caz.