O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro

O scriitoare spaniolă de succes era de fapt... trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
Foto: Twitter / Casa de S.M. el Rey

Un premiu literar de un milion de euro i-a făcut pe trei bărbați să iasă din anonimat și să recunoască public că de fapt ei sunt în spatele seriei de thrillere spaniole publicate sub pseudonimul „Carmen Mola” – ceea ce, în limbaj urban, se traduce „Carmen e mișto”.

Romanele thriller îi aduseseră așa-zisei Carmen Mola renumele de „Elena Ferrante a Spaniei”, o aluzie la o scriitoare italiană care, de asemenea, a preferat să scrie sub pseudonim de-a lungul vieții sale literare.

Cei trei bărbați au ieșit din anonimat când „Carmen Mola”, pseudonimul folosit de ei, a câștigat un premiu literar de un milion de euro

Situația s-a schimbat când una dintre cărțile scrise de cei trei bărbați a câștigat premiul Planeta, ocazie cu care trioul a renunțat la anonimat și s-a prezentat la o ceremonie la care a participat însuși Regele Felipe al Spaniei, transmite The Guardian.

Înainte să „devină” Carmen Mola, Augustin Martinez, Jorge Diaz și Antonio Mercero au publicat cărți și au scris scenarii sub numele lor real. Serialele „Central Hospital” și „Blind Date” sunt câteva dintre lucrările lor cele mai cunoscute.

Principalul persona din seria scrisă sub pseudonimul Carmen Mola este Elena Blanco, „o femeie ciudată și singuratică, care iubește grappa, karaoke, mașinile clasice și să facă dragoste în SUV-uri”, potrivit Penguin Random House.

Bărbații, fiecare cu vârste mai mari de 40 de ani, au negat că ar fi folosit un pseudonim de femeie pentru a vinde cărțile mai ușor.

„Nu ne-am ascuns în spatele unei femei, ne-am ascuns în spatele unui nume”, a spus Antonio Mecero pentru publicația spaniolă El País. „Nu știu dacă un pseudonim feminin ar vinde mai bine decât unul masculin, nu am nici cea mai vagă idee, dar mă îndoiesc”, a continuat el.

Anterior, ei susțineau în interviuri și chiar pe un site propriu că așa-zisa Carmen Mola este o profesoară cu o vârstă apropiată de 50 de ani, spunând acum trei ani pentru Spanish ABC că au avut nevoie de anonimat pentru „a proteja o viață așezată care nu are nimic de-a face cu literatura”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`