O reţea chineză secretă încearcă să recruteze funcționari americani concediaţi de Elon Musk
:format(webp):quality(80)/http://www.b1tv.ro/wp-content/uploads/2023/09/elon-musk-2-1639x1080-1.jpg)
O rețea de companii operate de o firmă secretă de tehnologie chineză a încercat să recruteze lucrători recent disponibilizați în guvernul SUA, potrivit anunțurilor de angajare și a unui cercetător care a descoperit campania, scrie Reuters.
Max Lesser, un analist senior privind amenințările emergente cu think tank-ul Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington, a declarat că unele companii care plasează anunțuri de recrutare fac „parte dintr-o rețea mai largă de firme de consultanță false și vânătoare de angajați care vizează foști funcționari guvernamentali și cercetători AI”.
Puține informații sunt disponibile public cu privire la cele patru companii de consultanță și de recrutare presupuse implicate în rețea, care în unele cazuri au partajat site-uri web suprapuse, au fost găzduite pe același server sau au avut alte legături digitale, potrivit rapoartelor Reuters și cercetărilor lui Lesser.
Site-urile web ale celor patru companii sunt găzduite la aceeași adresă IP alături de Smiao Intelligence, o companie de servicii de internet al cărei site web a devenit indisponibil în timpul raportării Reuters. Reuters nu a putut determina natura relației dintre Smiao Intelligence și cele patru companii.
Încercările agenției de presă de a urmări cele patru companii și Smiao Intelligence s-au lovit de numeroase puncte fără răspuns, inclusiv apeluri telefonice fără răspuns, numere de telefon care nu mai funcționează, adrese false, adrese care duc la câmpuri goale, e-mailuri fără răspuns și liste de locuri de muncă șterse de pe LinkedIn.
Lesser, care a descoperit rețeaua și a împărtășit cercetările sale cu Reuters înainte de publicare, a spus că campania urmează tehnici „bine stabilite” utilizate de operațiunile anterioare de informații chineze.
„Ceea ce face ca această activitate să fie semnificativă”, a spus el, „este faptul că rețeaua încearcă să exploateze vulnerabilitățile financiare ale foștilor lucrători federali afectați de recentele disponibilizări în masă”.
Reuters nu a putut determina dacă companiile sunt legate de guvernul chinez sau dacă au fost recrutați foști lucrători federali.
Întrebați despre cercetare, trei analiști de informații au declarat pentru Reuters că rețeaua pare să fie un prim exemplu al modului în care entitățile cu legături străine încearcă să adune informații de la membrii personalului concediați sau forțați să se pensioneze de președintele Donald Trump și de Departamentul de Eficiență Guvernamentală al miliardarului magnat de tehnologie Elon Musk.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington a declarat pentru Reuters într-un e-mail că China nu cunoștea niciuna dintre entitățile presupuse implicate în campanie și că Beijingul respectă confidențialitatea și securitatea datelor.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus că China încearcă în mod constant să exploateze „sistemul liber și deschis” al Statelor Unite prin spionaj și constrângere.
„Atât angajații activi, cât și foștii angajați ai guvernului trebuie să recunoască pericolul pe care îl prezintă aceste guverne și importanța protejării informațiilor guvernamentale”, a spus purtătorul de cuvânt.
CNN a raportat pe 28 februarie că U.S. Intelligence consideră că Rusia și China vizează angajați nemulțumiți ai guvernului american, ceea ce ambele țări au făcut de ani de zile. Companiile din rețea – care au postat anunțuri de angajare pe Craigslist, LinkedIn și alte site-uri de locuri de muncă – ar putea fi dovezi concrete că astfel de operațiuni sunt în desfășurare, a spus Lesser.