Racheta rusă Kinjal s-a prăbușit în orașul Stavropol, la aproximativ 350 de kilometri, conform sursei amintite.
Explozia provocată a rănit cel puțin șase persoane, dintre care patru locuitori și un pompier care a suferit arsuri în timp ce lucra la fața locului, a raportat guvernatorul Teritoriului Stavropol, Vladimir Vladimirov.
Rusia a susținut că arma hipersonică a fost folosită pentru a distruge un depozit subteran de rachete și muniții în vestul Ucrainei.
Propaganda rusă a precizat că era o dronă ucraineană
Inițial, în panica produsă, presa locală a relatat că racheta căzut pe data de 14 septembrie ar fi fost o dronă de recunoaștere ucraineană Tu-141 Strizh trimisă ca să atace infrastructura rusă.
Specialiștii au analizat imaginile iar adevărul neplăcut pentru industria de armament rusească a fost în cele din urmă dezvăluit.
Aarmata rusă nu a confirmat pierderea rachetei hipersonice Kinjal
Un utilizator de Twitter a sugerat că amplificatorul sau capacul aerodinamic al rachetei nu s-a separat de armă atunci când a fost lansată, conform Defense Romania;pe baza fotografiilor și videoclipurilor virale ale incidentului, se pare că motorul principal nu s-a aprins în timpul lansării,
Conform Aerotime News, lângă epavă a fost găsit un amplificator, ceea ce sugerează că racheta fie a deviat, fie a fost scăpată accidental.
Kinjal poate purta încărcătură nucleară
Conform specialiștilor, este capabilă să transporte focoase cu o sarcină utilă de până la 480 de kilograme și poate fi lansată de la o altitudine de până la 18.000 metri.
Potrivit TASS, Kinjal atinge viteze de 12 Mach, de 12 ori viteza sunetului și poate lovi cu precizie ținte staționare și în mișcare folosind un căutător radar avansat.
Lansată oficial în 2018, Kh-47M2 Kinjal – (”pumnal”, în limba rusă) este o rachetă balistică hipersonică aer-sol care poate purta încărcătură nucleară și poate fi lansată de bombardierul Tu-22M sau pe un MiG-31.