O rachetă balistică intercontinentală nord-coreeană s-a prăbușit în Rusia

Publicat: 15 07. 2023, 16:16
Sursa Foto: Hepta

Guvernul rus investighează dacă un test de rachetă lansat de Coreea de Nord miercuri a ajuns în apele sale teritoriale din Marea Japoniei.

Ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko a declarat că țara verifică poziția de aterizare a rachetei, potrivit agenției de media de stat ruse TASS.

Nou test îngijorător al Coreei de Nord

„Din câte știu eu, colegii mei continuă să investigheze acest caz împreună cu Ministerul Apărării, dar nu avem informații clare până acum că racheta a căzut în zona economică a Rusiei”, a spus el, potrivit thehill.com.

Coreea de Nord a lansat miercuri racheta intercontinentală în primul său test de rachete balistice intercontinentale în trei luni. Racheta a călătorit peste 600 de mile în est, aterzând în Marea Japoniei, potrivit evaluărilor sud-coreene și japoneze.

Lansarea a fost denunțată de lideri mondiali, inclusiv din Coreea de Sud, Japonia, SUA și G7.

„Coreea de Nord continuă să-și extindă capacitățile ilegale de rachete nucleare și balistice și să-și intensifice activitățile de destabilizare. Aceste lansări reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității regionale și internaționale și subminează regimul global de neproliferare”, se arată într-un comunicat al G7.

„Solicităm un răspuns rapid, puternic și unificat din partea Consiliului de Securitate al ONU (UNSC). Frecvența încălcărilor flagrante repetate ale UNSCR de către Coreea de Nord, juxtapusă cu inacțiunea corespunzătoare a UNSC din cauza obstrucției unor membri, este un motiv de alarmă semnificativă”, a adăugat grupul.

Se crede că racheta testată este Hwasong-18, cea mai puternică tehnologie de rachetă dezvoltată de Coreea de Nord. A zburat miercuri timp de 74 de minute, potrivit secretarului șef al cabinetului japonez Hirokazu Matsuno, un record pentru un test nord-coreean.

Rachetele Hwasong-18 au fost testate pentru prima dată la ultima lansare ICBM a țării, în aprilie. Rachetele folosesc amplificatoare cu combustibil solid în loc de lichid, ceea ce le-ar putea face mai ușor de transportat și mai fiabile.

Testul a avut loc după ce, la începutul săptămânii, Coreea de Nord a susținut că un avion spion american a survolat apele sale. SUA au negat aceste afirmații.

„Ca o chestiune de drept internațional, declarațiile recente (ale Coreei de Nord) conform cărora zborurile americane deasupra zonei economice exclusive pretinse sunt ilegale sunt nefondate, deoarece în aceste zone se aplică libertățile de navigație și de survol în marea liberă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.