O privire în spatele cortinei. Disident: China n-o să se învețe minte niciodată, nici nu are relevanță prin ce dezastru trece. Nu ar putea funcționa ca stat fără controlul și manipularea informației

Publicat: 22 04. 2020, 18:00
Foto: Hepta - Abaca Press / Denette Nathan/CP/ABACA

Nenumărați oameni pe întreaga planetă sunt chinuiți acum de măsurile de restricție și izolare impuse în lupta cu pandemia de coronavirus, dar pentru Ai Weiwei situația pare una familiară. În 2011, artistul a stat aproape trei luni închis într-o cămăruță mică, fiind reținut de autoritățile chineze. A fost apoi acuzat de evaziune fiscală, vină ce deseori li se impută activiștilor din China. După eliberare, pașaportul i-a fost confiscat, iar el a fost plasat sub stricta supraveghere a autorităților de la Beijing. Aflat acum în Anglia, el reflectează asupra situației disperate în care a ajuns lumea și nu-și poate imagina cum va arăta viitorul. Ai vorbește și el despre vina Chinei de a fi ascuns adevărul, dar, mai mult decât alții, analizează și motivele. China nu poate funcționa ca stat altfel decât manipulând constant așa-zisul adevăr, consideră el. Mai spune că în China sunt 1,4 miliarde de oameni și o singură putere, iar aceasta nu se poate menține decât aflând tot ce se poate ști despre proprii cetățeni. Informația e control. În opinia lui Ai Weiwei, din toate catastrofele prin care a trecut, Beijingul nu a învățat decât cum să-și folosească mai bine puterea autoritară: „Genul ăsta de aroganță și succes îi va purta spre o altă criză”.

Ai Weiwei: China n-o să se învețe minte niciodată

În Cambridge, Anglia, unde se află acum, pe artistul disident îl încearcă parcă același sentiment de singurătate ca atunci când era închis de autoritățile chineze.

„Te simți rupt de mediul înconjurător, nu funcționezi la parametrii normali și ești nesigur în privința propriului viitor… Începi să te imaginezi relaționând cu alți oameni”, a povestit el, prin telefon, pentru CNN.

Ai Weiwei e una din nenumăratele voci care critică modul în care China a înțeles să gestioneze răspândirea COVID-19. Asta în contextul în care tot mai multe dovezi demonstrează că regimul comunist de la Beijing a ascuns lumii adevărata dimensiune a dezastrului, făcând-o astfel să înceapă cu stângul lupta cu pandemia.

Artistul susține că modul în care regimul Xi Jinping a ales să transmită anumite informații, dar să le ascundă pe altele, „a contribuit la răspândirea coronavirusului”. Pe de altă parte, „modul în care Occidentul aruncă vina este foarte superficial. Ei (cei din Vest) nu vorbesc decât despre faptul că China a ascuns informații, dar niciodată nu se întreabă ‘de ce?’”.

În opinia lui Ai, China nu ar putea funcționa ca stat fără „controlul și manipularea informației”.

„Pentru China, totul deservește scopului politic. Ei au un motiv clar pentru care raportează cifrele pe care le vor, pentru care limitează, schimbă sau distorsionează așa-numitul adevăr”, a explicat Ai, pentru CNN.

„Un număr nu înseamnă nimic pentru ei”, a precizat el, adăugând că acolo valoarea oamenilor nu este recunoscută cu adevărat. „Statul nu vrea decât să-și conserve propria imagine”.

Să mintă în privința cifrelor nu e deloc ceva nou pentru statul chinez. Ai își aduce aminte despre cutremurul care a devastat Sichuan, în 2008. Se crede că seismul a ucis aproape 90.000 de oameni în vestul Chinei, dar numărul real nu va fi cunoscut niciodată. Atunci, Ai și echipa sa au încercat să descopere cât mai multe victime tinere ale cutremurului, discutând cu părinții lor. Au aflat astfel nume, date de naștere, școli la care copiii mergeau. Erau informații pe care guvernul încerca să le ascundă. Cel puțin 5.000 de copii au murit atunci.
Istoria, este de părere Ai Weiwei, se va repeta în China dacă guvernul nu va recunoaște erorile trecutului.

„China n-o să se învețe minte niciodată. Nici nu are relevanță prin ce fel de dezastru trece. Singurul lucru pe care îl învață este cum să folosească mai bine puterea autoritară pentru a manipula povestea. Genul ăsta de aroganță și succes îi va purta spre o altă criză.

E păcat. E evident că trebuie să-și schimbe comportamentul, să se bazeze mai mult pe știință și să aibă încredere în oamenii lor. Dar, pe scurt, pur și simplu nu există încredere în China între lideri și proprii cetățeni, între oameni în general și între ce înțeleg oamenii din situația actuală și propriul viitor”, a explicat el.

Ai Weiwei: Sunt ca orice al om. Total pierdut

Iar pandemia de coronavirus se pare că a făcut chiar mai simplu controlul oamenilor de către stat. Autoritățile au pus la punct un sistem de monitorizare a deplasărilor care, teoretic, ar trebui să ajute la limitarea răspândirii COVID-19. Cu ajutorul tehnologiei și a bazelor de date, fiecare din sute de milioane de oameni au primit un QR code unic ce conține informații despre starea lor de sănătate, dar care le și dă acces (sau le interzice accesul) în transportul public, restaurante, malluri.

Prin urmare, Ai este convins că virusul nu a făcut decât să întărească statul polițienesc, permițând guvernului să adune tot mai multe informații despre cetățeni: „China are 1,4 miliarde de oameni și o singură putere. Ei trebuie să mențină o astfel de putere, cunoscând toată lumea – ce e în mintea lor, cum se comportă”.

În ianuarie, Ai a început să monitorizeze evoluția bolii în Wuhan, locul din care a izbucnit epidemia și unde avea și el mai multe cunoștințe. În timp, el a văzut cum epidemia s-a transformat într-o adevărată pandemie care mătură toată planeta. Și ceea ce-l întristează pe Ai e mai ales gândul că atât de mulți oameni au ajuns să moară singuri, izolați, fără mângâierea celor dragi.

„Sunt ca orice al om. Total pierdut”, a mărturisit Ai Weiwei.