O persoană a murit din cauza unei boli rare transmise de țânțari. Este primul deces din ultimii 10 ani

O persoană a murit din cauza unei boli rare transmise de țânțari. Este primul deces din ultimii 10 ani
Sursa foto: Pixabay

Un rezident din Hampstead, New Hampshire, SUA, a murit după ce a contractat encefalită ecvină estică (EEE), au anunțat marți oficialii din domeniul sănătății. Boala rară, dar gravă, transmisă de țânțari poate prezenta un risc deosebit pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Mesajul autorităților

Autoritățile îndeamnă locuitorii să ia măsuri de precauție împotriva mușcăturilor de țânțari, în special în zonele cunoscute că adăpostesc virusul.

Persoana, a cărei vârstă și sex nu au fost făcute publice din cauza preocupărilor legate de confidențialitate, a fost internată din cauza unei boli severe a sistemului nervos central și a murit din cauza bolii, a declarat departamentul de sănătate din New Hampshire într-un comunicat, scrie The Washington Post.

Este primul deces din ultimii 10 ani

Ultimul deces raportat în New Hampshire din cauza virusului a avut loc în 2014. Cazuri de EEE circulă în statele vecine, inclusiv Massachusetts și Vermont. Unele comunități din Massachusetts au închis parcuri după amurg, au restricționat activitățile în aer liber și au reprogramat evenimentele publice.

EEE este transmisă în principal de țânțarii infectați, în special de cei din grupele Culiseta și Aedes. Acești țânțari prosperă în zonele umede și sunt cei mai activi în lunile mai calde, de obicei de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei. În regiunile în care EEE este răspândită, riscul cel mai mare apare la sfârșitul verii și la începutul toamnei, când țânțarii sunt cei mai abundenți și virusul a avut timp să circule printre populațiile de păsări, care sunt gazdele primare ale virusului.

„Riscul va continua până în toamnă până când va apărea un îngheț puternic care ucide țânțarii. Toată lumea ar trebui să ia măsuri pentru a preveni mușcăturile de țânțari atunci când sunt în aer liber”, a declarat Benjamin Chan, un epidemiolog de stat pentru Departamentul de Sănătate din New Hampshire, într-un comunicat.

O purtătoare de cuvânt a departamentului de sănătate a declarat că nicio altă persoană din New Hampshire nu este spitalizată din cauza EEE.

Boala este rară

Deși boala este rară, poate fi severă, cu o rată a mortalității variind de la 30 la 50 la sută în rândul celor care dezvoltă simptome neurologice severe. Supraviețuitorii se pot confrunta cu probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi deficiențe cognitive sau fizice. Din cauza gravității bolii, oficialii de sănătate publică subliniază importanța controlului țânțarilor și a protecției personale, dar subliniază că contractarea bolii este incredibil de rară.

Transmiterea EEE are loc atunci când țânțarii se infectează prin hrănirea cu păsări care poartă virusul. Oamenii pot contracta EEE atunci când sunt mușcați de un țânțar infectat, dar nu se transmite de la persoană la persoană. Factorii de mediu precum vremea caldă și apa stătătoare cresc populațiile de țânțari, crescând riscul de transmitere.

Aproximativ 11 persoane contactează anual EEE, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, dar creșterea altor boli transmise de țânțari, cum ar fi malaria, îngrijorează experții în sănătate, deoarece schimbările climatice modifică obiceiurile și distribuția țânțarilor.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)