O parolă uitată stă între un programator și 240 de milioane de dolari în bitcoins. Bărbatul mai are două încercări rămase / Un expert s-a oferit să-l ajute pentru 20% din sumă

Publicat: 13 01. 2021, 12:22
493877
foto: Pixabay

Stefan Thomas mai are, după opt tentative eșuate, două șanse rămase să își amintească parola pentru a accesa „portofelul digital” în care are peste 7.000 de monede digitale bitcoin pentru a pune mâna pe averea sa.

Un programator din San Francisco are 240 de milioane de dolari în bitcoins, dar a uitat parola și mai are doar două încercări

În urmă cu un deceniu, Stefan Thomas primea 7.002 bitcoins ca recompensă pentru crearea unui videoclip în care era explicat modul de funcționare a criptomonedelor. La vremea la care a fost plătit, un bitcoin valora între 2 și 6 dolari, astfel că a păstrat banii virtuali în portofelul digital și a uitat de ei, potrivit The Guardian.

La începutul acestei săptămâni, fiecare bitcoin valoracirca 35.000 de dolari. Acestea fiind spuse, conținutul portofelului său digital este evaluat la 240 de milioane de dolari. Cu toate acestea, Stefan Thomas a uitat parola pentru accesarea averii.

Stefan Thomas, care s-a născut în Germania, a introdus deja parole greșite de opt ori. Dacă mai greșește de încă două ori, hard drive-ul care conține cheia privată pentru portofelul digital cu cei 7.002 bitcoins va rămâne blocat definitiv, iar bărbatul nu va mai obține banii niciodată.

Cursul de schimb pentru un bitcoin ajunsese la 40.000 de dolari săptămâna trecută, dublându-se în mai puțin de o lună. De atunci, prețul monedei virtuale a scăzut, însă chiar și așa rămâne la o valoare cu 700% mai mare față de luna martie, când era declarată în premieră pandemie globală, crescând de la circa 5.000 de dolari.

Stefan Thomas a mărturisit că a introdus cele mai frecvent folosite opt parole pentru a accesa hard drive-ul IronKey, dar toate s-au dovedit a fi greșite. Dispozitivul blochează conținutul după 10 încercări greșite.

Bărbatul a explicat pentru New York Times că a stat în pat și s-a gândit la situație, iar apoi a mers la computer cu o nouă strategie, nu a funcționat și a căzut din nou în exasperare.

După ce situația a devenit cunoscută la nivelul opiniei publice, Alex Stamos, un expert de la Stanford Internet Observatory, s-a oferit să rezolve problema în termen de șase luni, cu condiția ca Stefan Thomas să îi ofere 10% din sumă.

Stefan Thomas nu este singurul om în această situație. Chainalysis, o firmă de analiză a datelor legate de criptomonede, a estimat că în jur de 20% dintre cele 18,5 milioane de bitcoins existente par să fie pierdute sau blocate în portofele inaccesibile.