O operațiune comună de deminare în Marea Neagră va începe luna viitoare

Publicat: 13 06. 2024, 09:42
Sursa: Fortele navale

Forțele navale turce, române și bulgare vor începe operațiunile de îndepărtare a minelor din Marea Neagră în baza unui acord ratificat la începutul acestui an, a anunțat ambasadorul Turciei în România.

Operațiune comună de deminare în Marea Neagră

„În iulie, navele de război turcești, românești și bulgare vor lansa o operațiune comună pentru a contracara amenințarea minelor din Marea Neagră. Întreprinderea unui astfel de efort necesită colaborarea cu națiunile cărora sunteți profund aliați, considerându-le parteneri strategici”, a spus Özgür Kıvanç Altan, în timpul unui eveniment din provincia de graniță de nord-vest Edirne, pe 11 iunie, potrivit hurriyetdailynews.

Cele trei țări au semnat acordul în ianuarie, cu scopul de a asigura ape sigure pe fondul războiului Rusiei din Ucraina. Marina rusă a minat coasta Mării Negre a Ucrainei în primele etape ale invaziei sale în urmă cu doi ani.

De atunci, unele dintre mine au ajuns în apele celor trei țări, punând în pericol transportul maritim și complicând eforturile Ucrainei de a depăși blocada navală rusă.

Un total de patru nave vor fi desfășurate în Marea Neagră, fiecare navă fiind dedicată operațiunilor de contramăsuri miniere din Turcia, România și Bulgaria și o navă suplimentară de comandă și control. Sursele turce au remarcat anterior că inițiativa este deschisă exclusiv forțelor navale ale celor trei națiuni aliate de coastă.

Ambasadorul a mai menționat că relațiile bilaterale dintre Turcia și România cuprind un număr mare de colaborări strategice în diverse domenii, a spus el.

„Operăm împreună în cadrul NATO, desfășurând împreună numeroase exerciții. Desfășurarea noastră a patru avioane de luptă F-16 pentru a proteja spațiul aerian românesc pentru o perioadă de patru luni este o dovadă a camaraderiei noastre. Acesta nu este un gest pe care îl extindem tuturor națiunilor,” a explicat Altan.

Ambasadorul României la Ankara, Stefan Alexandru Tinca, a subliniat, de asemenea, legăturile diplomatice solide împărtășite istoric de cele două țări.