Poliția a folosit tunuri cu apă și gaz lacrimogen împotriva protestatarilor anti-carantină din mai multe orașe olandeze, luni, când la nivel național au avut loc noi manifestații violente împotriva restricțiilor, potrivit Euronews.
Cel puțin 70 de persoane au fost arestate la manifestațiile de luni seară. În toată țara fuseseră desfășurați ofițeri pentru a preveni repetarea ciocnirilor din noaptea anterioară, care a coincis cu sfârșitul primului weekend marcat de o nouă carantină națională parțială – valabilă între 9 seara și 4.30 dimineața.
Primarul orașului portuar Rotterdam a emis un ordin de urgență prin care a îndrumat oamenii să se îndepărteze de centrul orașului, unde ofițerii se luptau cu un grup de protestatari. Mai multe magazine din sudul orașului au fost jefuite, a relatat televiziunea națională olandeză NOS.
Violențe și multiple arestări s-au înregistrat și în orașul sudic Geleen, în apropiere de Maastricht, și la Zwolle în nord-est.
Poliția a precizat că manifestațiile mai mici de la Haga și Amsterdam s-au încheiat după câteva ore.
Oficialii guvernamentali au încercat să nu îi asocieze pe cei violenți cu persoanele care sunt de părere că măsurile de carantină reprezintă o încălcare a libertăților lor civile. Premierul olandez Mark Rutte a descris violența drept „inacceptabilă”, adăugând: „Asta nu are nicio legătură cu protestatul, asta este violență penală și așa o vom trata”.
Cu o seară înainte, mai exact duminică noapte, au avut loc ciocniri între protestatari și autorități în nu mai puțin de 10 orașe din Țările de Jos. Poate cea mai incadescentă situație a avut loc la Eindhoven, unde o mașină a fost incendiată, iar manifestanții au aruncat cu pietre și materiale pirotehnice în forțele de ordine. În timpul nopții de duminică spre luni, poliția a reținut 62 de suspecți.
Contextul social din Țările de Jos este marcat și de scandalul uriaș al alocațiilor. Raportul unei comisii de anchetă a scos la iveală că în jur de 10.000 de familii au fost obligate să replătească subvenții pentru creșterea copiilor în valoare de mii de euro, după ce au fost acuzate în mod nejustificat de fraudă. Premierul Mark Rutte a demisionat, dar guvernul său este cel care asigură interimatul până la alegerile parlamentare din martie.