Parlamentarii finlandezi vor dezbate marți o petiție care solicită votul asupra aderării la NATO, în urma unui sondaj care arată o schimbare istorică a atitudinii societății în țara tradițional nepartizană, informează France 24.
Premierul Sanna Marin a declarat într-o postare pe Twitter luni seară că o dezbatere planificată în parlament pentru ziua următoare va acoperi situația din Ucraina și nu a fost concepută ca o „conversație mai largă despre politica Finlandei în ceea ce privește alinierea sau nealinierea militară”.
Dar ea a adăugat că, din moment ce petiția unui cetățean care solicită o dezbatere în parlament asupra unui referendum a ajuns la cei 50.000 de semnatari necesari pentru a declanșa o dezbatere în parlament, „are sens să auzim părerile partidelor cu privire la soluționarea problemei”.
„Din această perspectivă, problema va figura și în dezbaterea parlamentară de mâine”, a spus Marin, luni.
Petiția, care solicită un referendum privind apartenența la NATO, a fost lansată lunea trecută și a atins numărul vizat de 50.000 până la sfârșitul săptămânii.
Dezbaterea vine, de asemenea, în urma unui sondaj publicat luni de radiodifuzorul public Yle, care arată că cei mai mulți finlandezi sunt în favoarea aderării la NATO, potrivit unui sondaj publicat luni.
Aceasta reprezintă o schimbare istorică de atitudine și chiar o schimbare majoră în comparație cu doar câteva luni în urmă.
Potrivit sondajului, comandat de radiodifuzorul public Yle, 53% dintre finlandezi au susținut că țara lor trebuie să adere la alianța militară, 28% s-au opus ideii, iar 19% au fost nesiguri.
„Un rezultat complet istoric și excepțional”, a declarat pentru AFP Charly Salonius-Pasternak, cercetător senior la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale.
Sondajul a chestionat 1.382 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani, între 23 și 25 februarie, a transmis Yle.
În schimb, un sondaj din ianuarie publicat de ziarul Helsingin Sanomat a strâns doar 28% voturi „pentru” și 42% „împotriva”, oamenii fiind întrebați tot de aderarea la NATO.
„Singurul lucru semnificativ care s-a schimbat este că Rusia a atacat o țară vecină care nu este membră a NATO”, a spus Salonius-Pasternak.
Deși rezultatele ultimului sondaj ar putea fi un efect al șocului inițial la invazia rusă, cercetătorul a spus că, din considerentele lui, sprijinul ideii de aderare va rămâne probabil la un nivel mai înalt.