O nouă ipoteză apărută în cazul exploziei de la Nord Stream 2 / Presa germană menționează un suspect ucrainean și un nume românesc

Publicat: 23 05. 2023, 08:27

Circumstanțele din jurul exploziei gazoductului Nord Stream 2 rămân un mister pentru publicul larg. În ciuda acestui fapt, au fost propuse diverse teorii, una recentă și oarecum neclară fiind vehiculată în mass-media germană. Cea mai recentă ipoteză sugerează că anchetatorii urmăresc o nouă direcție, concentrându-se pe o potențială implicare a unui cetățean român și a unui ucrainean în atac.

Conform rapoartelor de la televiziunea germană, s-a descoperit că există mai multe piste noi descoperite cu privire la Ucraina. Mai exact, există suspiciuni în jurul anumitor întreprinderi de cutie poștală și a unei persoane care ar putea avea legături cu armata ucraineană.

Noi ipoteze în explozia de la Nord Stream 2

În urma exploziilor, ancheta a fost preluată de Procurorul Federal German. În luna martie, „Die Zeit” și ARD au dezvăluit o legătură între Ucraina și iahtul cu vele „Andromeda”. În septembrie 2022, cinci bărbați și o femeie au plecat de la Rostock pe această navă, care a fost închiriată de o companie situată în Polonia. Compania ar fi fost deținută de ucraineni la acea vreme.

Conform descoperirilor recente ale partenerilor internaționali împreună cu WDR, NDR și SZ, compania care a închiriat nava „Andromeda” în septembrie 2022 este o agenție de turism cu sediul în Polonia. Adresa socială a companiei este situată în districtul Powisle din Varșovia și este listată printre alte peste o sută de companii înregistrate.

La fața locului, o femeie ar fi confirmat că firma are sediul acolo, ea însă ar ține legătura cu presupușii proprietari ai companiilor doar prin e-mail și nu are un număr de telefon al lor. Informațiile disponibile lasă impresia că presupusa agenție de turism ar putea fi o firmă de căsuță poștală.

Oficialitățile din Polonia nu au vrut să comenteze despre agenția de turism pentru mass-media internațională implicată în ancheta jurnalistică.

În septembrie 2021, înregistrările indică faptul că o femeie blondă de vârstă mijlocie a fost listată ca președinte și proprietar al unei pretinse firme de turism. Există presupuneri că ea locuiește în prezent în orașul Kiev. Este posibil ca agenția de turism să fi fost înființată exclusiv pentru a aranja și finanța utilizarea iahtului cu vele „Andromeda”, cu intenția de a proteja identitățile adevăraților săi susținători, scrie hotnews.ro.

Unul dintre călători ar fi avut pașaport românesc

O altă pistă de la „Andromeda”, pe care autoritățile de securitate germane o văd ca fiind „explozivă”, pare să conducă la cercurile militare ucrainene: la închirierea iahtului, unul dintre calatori ar fi avut un pașaport românesc, eliberat pe numele „Ștefan M.”

Potrivit specialiștilor criminalistici germani de la BKA, o persoană care să poarte numele și data nașterii furnizate ar avea o existență fizică, dar locația sa la momentul exploziei s-a stabilit a fi în România. Echipa germană de anchetă suspectează că făptuitorul ar putea fi cetățean ucrainean, în special un bărbat de 20 de ani, care provine dintr-un oraș situat la sud-est de Kiev. Presa a relatat numele acestui individ, care este cunoscut echipei de anchetă.

Potrivit rapoartelor, individul ucrainean în cauză ar fi fost membru al unei unități de infanterie în trecut. Contactată telefonic, o rudă a tânărului a susținut că în prezent este înrolat în armată, și nu a părăsit Ucraina în toamna anului trecut. Echipa internațională de anchetă nu a primit încă niciun răspuns de la autoritățile ucrainene cu privire la această problemă.

În discursul public, există diverse teorii alternative despre atacul gazoductului Nord Stream. Jurnalistul american Seymour Hersh a sugerat că Statele Unite și Norvegia au jucat un rol în incident. Între timp, investigațiile mass-media europene au descoperit că înainte de explozie, o serie de nave rusești erau localizate în apropierea conductelor de gaze și păreau a fi suspecte. Acestea au inclus atât nave de cercetare militare, cât și civile, dintre care unele erau echipate cu drone subacvatice sau submarine mici.

Aceste constatări au fost disponibile anchetatorilor germani și scandinavi, au fost examinate imagini obținute din satelit și cu alte metode de supraveghere. Până acum însă, potrivit cercurilor de securitate germane, nu există nicio dovadă că navele rusești ar fi fost efectiv implicate în atacuri.

La începutul anului, procurorul federal, Peter Frank, a subliniat într-unul dintre rarele sale interviuri, că nu se poate dovedi că în spatele atentatelor la gazoducte s-ar afla Rusia, Dar Frank a subliniat că „investigațiile sunt în desfășurare”. Rusia, SUA și Ucraina au negat orice implicare în explozii.