În timp ce cartografiau undele radio în univers, astronomii au obsevat un obiect ceresc care eliberează explozii gigantice de energie – și nu seamănă cu nimic din ce au mai văzut până acum, conform CNN.
Obiectul spațial care se învârtea, observat în martie 2018, emitea radiații de trei ori pe oră. În acele momente, a devenit cea mai strălucitoare sursă de unde radio vizibilă de pe Pământ, acționând ca un far ceresc.
Astronomii cred că ar putea fi o rămășiță a unei stele prăbușite, fie o stea cu neutroni, fie o stea albă moartă, cu un câmp magnetic puternic.
Unknown space object beaming out radio signals every 18 min remains a mystery.The Murchison Array captured the Milky Way in radio frequencies.The lowest frequencies are red, middle are green & the highest are blue.The star icon shows the mysterious object.https://t.co/fJp3TKk5iN pic.twitter.com/QK0bEagNKO
— Erika (@_AstroErika) January 26, 2022
„Acest obiect a apărut și a dispărut în câteva ore în timpul observațiilor noastre”, a declarat autorul principal al studiului, Natasha Hurley-Walker, astrofizician al Universității Curtin și al Centrului Internațional de Cercetare Radioastronomie, într-un comunicat.
Aliens? Unknown space object from 2018 beaming out radio signals every 18 minutes remains a mystery. CNN pic.twitter.com/RFM4yjVFOv
— SadX3 (@psad19611) January 27, 2022
„A fost complet neașteptat. Este o descoperire înfricoșătoare pentru un astronom, deoarece nu am mai întâlnit așa ceva pe cer. Și este într-adevăr destul de aproape de noi – la aproximativ 4.000 de ani lumină distanță. Este în curtea noastră galactică.”
Luminozitatea neobișnuită i-a făcut pe cercetători să creadă că privesc un obiect cu un câmp magnetic extrem de puternic
Studentul la doctorat de la Universitatea Curtin, Tyrone O’Doherty, a făcut descoperirea neobișnuită.
„Este incitant că sursa pe care am identificat-o s-a dovedit a fi un obiect atât de ciudat”, a spus O’Doherty într-un comunicat. „Câmpul vizual larg al telescopului și sensibilitatea extremă sunt perfecte pentru supravegherea întregului cer și detectarea celor mai neobișnuite fenomene.”
Cercetătorii vor continua să monitorizeze obiectul pentru a vedea dacă va emite semnale din nou și, între timp, caută dovezi ale altor obiecte similare.