O nouă criză politică majoră a fost declanșată la Chișinău după ce cabinetul condus de Maia Sandu a decis miercuri modificareaLegii procuraturii, prin angajarea răspunderii asupra proiectului legislativ, la scurt timp după ce rezultatele concursului privind selectarea unui nou Procuror General au fost anulate de către ministrul Justiției,Olesea Stamate, o decizie considerată scandaloasă de către partenerii socialiști de guvernare.
Noua mutare asumată de Executivul de la Chișinău poate conduce la pierderea încrederii în Parlament și la picarea Guvernului în urma unei moțiuni de cenzură. Conform constituției Republicii Moldova dacă în termen de 3 zile nu se înregistrează o moțiune de cenzură în Parlament împotriva Guvernului, proiectul devine lege și intră în vigoare. În schimb dacă în acest interval este depusă o moțiune de cenzură, aceasta trebuie dezbătută și apoi supusă la vot. Dacă moțiunea de cenzură are susținerea majorității deputaților, Guvernul pică.
Potrivit noilor modificări legislative, anunțate de Maia Sandu, premierul va numi candidații la funcția de procuror general și va înainta lista Consiliului Superior al Procurorilor. De asemenea, procedura de revocare a procurorului se va face la sesizarea ministrului Justiției, a prim-ministrului sau a președintelui.
Ei vor putea crea o comisie de evaluare a procurorului general, din care vor face parte un fost procuror sau judecător, un expert internațional, și un reprezentant al societății civile, cu o experiență în domeniu de minimum 10 ani și cu o reputație ireproșabilă.
Decizia guvernului Maia Sandu a fost luată la scurt timp după ce Ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a anunţat că va semna un ordin prin care va anula rezultatele concursului de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general, asta deşi comisia responsabilă aselectat patru candidaţi, iar Consiliul Superior al Procurorilor urma să aleagă un candidat care să fie timis preşedintelui ţării spre numire în funcţie.
Ministrul Justiţiei a contestat obiectivitatea selectării candidaților, în ciuda faptului că din comisia responsabilă de organizarea acestui concurs a făcut la rândul ei parte. Ea a precizat că în cazul unui concurs obiectiv, cei patru candidaţi selectaţi de comisie ar fi fost: Vladislav Gribincea, Alexandr Stoianoglo, Oleg Crişmaru şi Ştefan Gligor, nu și candidatul Veaceslav Soltan.
În replică deputații socialiști au cerut demisiaministrului justiției și au descris anularea rezultatelor concursului drept cel mai mare eșec al actualei guvernări. Ei au cerut premierului Maia Sandu să numească un nou ministru al Justiției iar deputatul PSRM, Vasile Bolea a acuzat-o de Olesea Stamate de incompetență și că asupra ei se fac mari presiuni.
Blocarea selectării procurorului general pune la grea încercare coaliția guvernamentală formată din Blocul ACUM și PSRM, în condițiile în care președintele socialist Igor Dodon a dat de înţeles că nu va accepta să fie modificată lista celor patru candidaţi la funcţia de procuror general.