O navă spațială chineză a ajuns cu succes pe Lună: Ce misiune are sonda Chang’e-5 (VIDEO)
Nava spațială chineză Chang’e-5 a aselenizat cu succes, marți, anunță presa din China, citată de Reuters. Sonda spațială a ajuns pe suprafața Lunii în cadrul unei misiuni fără echipaj care care a scop colectarea de mostre de rocă și praf. Purtând numele zieței Lunii din mitologia chineză, misiunea a început pe 24 noiembrie, atunci când China a lansat sonda Chang’e-5.
Sonda spațialăChang’e-5 a Chinei a aselenizat cu succes
Mass-media din China anunță că în cadrul misiunii se va încerca colectarea a 2 kilograme de probe dintr-o zonă neexplorată până acum. Este vorba despre un complex vulcanic, cunoscut sub numele de Oceanus Procellarum sau „Oceanul furtunilor”. Odată ce materialul selenar va ajunge pe Pământ, cercetătorii care îl vor analiza speră să poată afla mai multe despre originile Lunii.
Vehiculul care a atins suprafața selenară va trebui să foreze rocile cu ajutorul unui braț robotizat, apoi să transfere proble de sol și rocă spre un alt vehicul care le va putea aduce pe Pământ. Pentru a obține probele, aparatul este dotat cu o cameră, un spectrometru, un radar, o lingură și un burghiu și ar urma să exploreze zona pentru următoarele două zile.
Chang’e-5 a fost lansată pe 24 noiembrie
Sonda spațială Chang’e-5 are 8,2 tone și a fost lansată pe 24 noiembrie din portul spațial Wenchang aflat în sudul Chinei.
Dacă misiunea se va desfășura conform planului, China va deveni a treia țară din lume care colectează probe de pe suprafață Lunii, după Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică.
Ambițiile Chinei însă nu se opresc aici. Beijingul ar plănui ca în următorii ani să creeze o bază robotizată pe Lună care să pregătească misiuni de explorare fără echipaj uman. În acest sens, până în 2030, chinezii vor să realizeze misiunile Chang’e-6,7 şi 8.
Agenția Spațială americană a felicitat China pentru succesul de marți. Principalul oficial științific al NASA, dr. Thomas Zurbuchen, a declarat că speră că astfel comunitatea internațională de cercetare va avea în cele din urmă șansa de a analiza probele care ar urma să fie aduse pe Pământ.
„Când probele colectate pe Lună sunt aduse pe Pământ, sperăm că toată lumea va beneficia de posibilitatea de a studia această marfă prețioasă care ar putea duce la progresul cercetărilor comunității științifice internaționale”, a scris Thomas Zurbuchen pe Twitter, potrivit BBC News.
O navă spațială chineză a ajuns cu succes pe Lună: Ce misiune are sonda Chang’e-5