O navă care transporta cereale din Ucraina, lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră. Incidentul ar fi avut loc în zona economică exclusivă a României

O navă care transporta cereale din Ucraina, lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră. Incidentul ar fi avut loc în zona economică exclusivă a României

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că o navă civilă care transporta grâu a fost lovită de o rachetă rusească imediat ce a părăsit apele teritoriale ucrainene  Autoritățile române spun că incidentul a avut loc în zona economică exclusivă a României.

O navă care transporta cereale din Ucraina, lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră

Conform primelor informaţii, nu există victime, a anunțat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe X.

Ministrul de Externe ucrainean, Andrii Sybiha, a declarat că lovitura a fost „un atac nespus la adresa libertăţii de navigaţie şi a securităţii alimentare globale”. Marina ucraineană a declarat că bombardierele rusești Tupolev Tu-22 au tras o serie de rachete de croazieră la ora 23:02. ora locală (2002 GMT) miercuri, potrivit Reuters.

A fost prima dată când o rachetă a lovit o navă civilă care transporta cereale pe mare de la începutul invaziei Moscovei în februarie 2022. Unele nave au fost avariate în timpul atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene unde erau acostate.

Atacul are loc în timp ce aliații NATO iau în considerare să permită Ucrainei să efectueze lovituri mai profunde în Rusia, un pas pe care Moscova a avertizat că va provoca un răspuns. Occidentul a acuzat Iranul de o escaladare majoră prin furnizarea de rachete balistice Rusiei.

Ce spun autoritățile din România

Garda de Coastă din România a anunțat că comandantul unei nave civile, sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale ţării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, a cerut, în noaptea de 11 spre 12 septembrie, schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa, întrucât la bordul navei a avut loc a explozie, potrivit Agerpres.

Nava se afla la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sfântu Gheorghe, fiind în marş de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia) şi a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie, iar comandantul a cerut schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa în vederea evaluării efectelor.

„Nava maritimă de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune de patrulare şi supraveghere a zonei de responsabilitate, a fost trimisă în apropierea navei care a transmis mesajul, în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, în vederea acordării asistentei în caz de necesitate. Nava Poliţiei de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaţionării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistenţă”, se precizează în comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)