O localitate învecinată cu România ar putea deveni noul focar separatist al Ucrainei: Rusia ar putea muta ofensiva la gurile Dunării

Publicat: 26 02. 2015, 13:23
Foto: adevarul.ro

Regiunea Bugeac ar putea fi noul focar separatist al Ucrainei. Eşecul celui de-al doilea armistiţiu în Ucraina ridică îngrijorări despre o potenţială renaştere a conflictului în această zonă, notează „Moscow Times“

Bugeacul este o zonă aflată la sud-vest de Odessa, învecinat cu Marea Neagră la est, cu Moldova la vest, şi cu România la sud. Regiunea este cunoscută pentru numeroasele ferme şi datorită  pescarilor.

„Acesta nu este Donbasul, cu problemele lui economice şi cu populaţia nemulţumită. Aici ar trebui să ne aşteptăm la mişcări politice. Un scenariu de susţinere militară sau financiară ar oferi ocazia perfectă pentru destabilizare“, comentează Anatoli Baronin, un analist care urmăreşte dezvoltarea în regiune.

Încă din rprimăvara lui 2014 a început să se vorbească despre o posibilă “Republică Populară Basarabia”.

„Este discutată varianta ca această «republică» să se extindă şi pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce ar provoca destabilizări pe teritoriul a două state, care astăzi sunt în zona de interes a Kremlinului“, spun experţii de la centrul analitic ucrainean Da Vinci AG, conform Adevărul.

Aceştia au analizat mai multe scheme după care s-ar forma şi extinde „Republica Populară Basarabia“. În Republica Moldova s-ar începe cu destabilizarea situaţiei din Găgăuzia, în raioanele Basarabeasca şi Taraclia, iar paralel în regiunea transnistreană. „Iniţial, accentul va fi pus pe declararea independenţei Găgăuziei, care ar putea pretinde părţi din teritoriul Republicii Moldova şi din al Ucrainei. Găgăuzia astăzi este principalul centru de activitate al Kremlinului în regiune“, au adăugat experţii ucraineni.

În raportul analiştilor, au existat patru figuri politice locale demne de urmărit în 2015: Mihail Formuzal, actualul guvernator al Găgăuziei; Nicolae Dudoglo, primarul Komrat, capitala Găgăuziei; Iuri Dimcioglo, un membru găgăuz în consiliul regional din Odessa, şi Anton Kisse, un etnic bulgar membru al Radei ucrainene care a lăudat găgăuzii că au votat împotriva integrării în Uniunea Europeană la începutul lui 2014.

Toţi sunt consideraţi apropiaţi de interesele ruse.