O jurnalistă italiană arestată în Teheran a povestit despre condițiile dure de detenție. Italia cere eliberarea urgentă a Ceciliei Sala
În timp ce se pregătea să părăsească Iranului și să se întoarcă în Italia, o jurnalistă italiană a fost arestată și încarcerată, a anunțat Ministerul de Externe al Italiei, potrivit The Guardian.
Cecilia Sala, corespondent de război și reporter pentru ziarul Il Foglio și compania de podcast-uri Chora Media, petrecuse aproximativ zece zile în Teheran, cu o viză obșinuită pentru jurnaliști. În timpul în care a fost plecată, aceasta a scris și publicat mai multe articole despre schimbările din Iran, după căderea regimului Assad în Siria.
Jurnalista a fost reținută în data de 19 decembrie, arestarea ei fiind făcută publică după mai bine de o săptămână.
„Până la eliberare, Cecilia şi părinţii ei nu vor rămâne niciodată singuri”
Joi, ministerul italian al Afacerilor Externe i-a cerut ambasadorului Iranului să o elibereze de urgență pe jurnalista Cecilia Sala. Autoritățile din Peninsulă au început demersurile pentru eliberarea acesteia încă de când angajatorul Ceciliei a anunţat că jurnalista, în vârstă de 29 de ani, fusese arestată.
Guvernul italian „lucrează neobosit pentru a o aduce înapoi în Italia şi cerem ca toate drepturile ei să fie respectate. Până la eliberare, Cecilia şi părinţii ei nu vor rămâne niciodată singuri”, a promis ministrul italian de externe Antonio Tajani, într-o postare X, conform Agerpres.
Jurnalista este nevoită să doarmă pe jos
Ambasadoarea Romei în Iran, Paola Amadei, a vizitând-o pe Cecilia Sala săptămâna trecută, cu scopul de a se asigura că condiţiile de detenţie ale acesteia erau conforme. Cu toate acestea, în timpul unei conversații telefonice pe care a avut-o cu părinții ei, Cecilia a subliniat de condițiile dure din închisoare Evin, cunoscută ca fiind locul în care Iranul închide prizonierii politici.
Cecilia Sala a povestit că doarme pe jos, pe o pătură, în timp ce cu cealaltă pătură care i-a fost oferită încearcă să se protejeze de frigul din celulă, învelindu-se. Ea a adăugat că mâncarea îi este oferită printr-o crăpătură în ușă, că ochelarii de citit i-au fost confiscați și că o lumină rămâne aprinsă în celulă permanent, relatează HotNews.
Secretarul general al MAE italian, Riccardo Guariglia, care l-a primit pe ambasadorul Mohammad Reza Sabouri, „a reiterat solicitarea” autorităţilor italiene ca jurnalista să poată beneficia de „condiţii de detenţie demne, cu respectarea drepturilor omului”, a menţionat ministerul într-un comunicat.
De asemenea, ambasadorului i s-a cerut ca Ceciliei Sala „să i se garanteze asistenţă consulară completă, permiţând Ambasadei Italiei la Teheran să o viziteze şi să-i ofere articole necesare care i-au fost refuzate până acum”.
Potrivit autorităţilor iraniene, Cecilia Sala a beneficiat de acces consular şi i-a fost permisă păstrarea contactului cu familia.
Cazul Ceciliei Sala nu este unul izolat
Cecilia Sala nu este singurul cetățean european aflat în arest în Iran. În prezent, sunt reținuți mai mulţi cetăţeni occidentali sau cu dublă cetăţenie, precum Cecile Kohler şi Jacques Paris, un cuplu francez arestat în 2022, în timpul unui sejur turistic. Cei doi au fost acuzați de autorităţi de „spionaj”, acuzație care a fost respinsă cu fermitate de apropiații cuplului.