O gumă de mestecat inovatoare ar putea împiedica transmiterea SARS-COV-2, informează Health Europa. Cercetătorii americani de la Universitatea din Pennsylvania și Institutul Wistar au publicat datele preliminare. Produsul „minune” ar fi, de fapt, o gumă care conține o proteină din plante, ce poate reduce încărcătura virală din salivă.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Molecular Therapy.
„SARS-CoV-2 se multiplică în glandele salivare și știm că atunci când o persoană infectată strănută, tușește sau vorbește virusul poate fi transmis la cei din jur.
Această gumă de mestecat oferă oportunitatea de a neutraliza virusul în salivă și poate fi o modalitate simplă de a reduce o sursă de transmitere a Covid”, a declarat Henry Daniell, autor al proiectului, cercetător în cadrul Școlii de Medicină Dentară a Universității din Pennsylvania.
Henry Daniell a cercetat proteina ACE2 încă de dinainte de pandemie, ca o posibilă modalitate de a trata hipertensiunea arterială.
Virusologul Ronald Collman, care a colaborat cu Henry Daniell pentru studiu, crede că utilizarea gumei de mestecat anti-COVID-19 poate fi o soluie ieftină, eficientă, ce poate fi folosită pe scară largă.
Studiile cu privire la guma de mestecat au apărut în contextul în care, la un an de zile de la startul campaniei de vaccinare s-a constatat că persoanele vaccinate prezintă o încărcătură virală asemănătoare cu cea a cetățenilor nevaccinați anti-COVID-19. Astfel, transmiterea virusului nu a fost oprită, ba chiar statele europene cu cel mai mare procent al populației vaccinate înregistrează noi recorduri de infectări.
De asemenea, în această săptămână un medicament împotriva artritei a fost autorizat pentru tratarea COVID-19.