O grupare de infractori români a furat șampanie de 73.000 de lire din supermarketurile din Marea Britanie
O grupare de hoți profesioniști, denumită „banda de șampanie”, proveniți din România, au intrat în atenția autorităților britanice.
Banda este specializată în furtul de șampanie scumpă din supermarketuri. Paguba estimată inițial ar fi de 73.000 de lire, scrie BBC.
Gruparea a intrat în atenția NBCS la începutul anului 2023, dar până acum nu au fost identificați liderii rețelei.
Sarah Bird de la National Business Crime Solution (NBCS) susține că gruparea infracțională este extrem de bine organizată, de aceea este și eficientă. „Este ca o operațiune de tip mafie, condusă ca o afacere,” spune Bird.
Infractorii au fost supranumiți „banda de șampanie”, deoarece acesta este obiectul principal pe care s-au concentrat în activitățile privind furtul.
Banda „a profitat din plin” de lipsa de șampanie în Europa continentală în urmă cu 18 luni, cauzată de o creștere a cererii post-Covid și de eșecul unor recolte. A însemnat o piață neagră mai puternică.
Grupul are o ierarhie clară, cu oameni la vârf care instruiesc și un flux de angajați care sunt plătiți.
„Ei călătoresc într-un anumit loc, au o listă de cumpărături cu lucruri pe care trebuie să le fure. Ei fură bunurile și primesc un tarif pe zi”, spune doamna Bird, șefa serviciilor locale la NBCS.
Poliția crede că bunurile furate sunt adesea transportate în Europa.
Operațiunea sofisticată de furt desfășurată de banda de șampanie este replicată de alte grupuri criminale din țară.
NBCS spune că urmărește 63 de grupuri criminale organizate din Marea Britanie care au furat cel puțin 2,4 milioane de lire sterline în bunuri în cinci ani. Dintre acestea, 26 de grupuri provin din Marea Britanie și Irlanda, iar restul predominant din țările est-europene.
Banda de șampanie este originară din România și este responsabilă pentru 60 de incidente de furturi în Marea Britanie – de la Gateshead la Bournemouth – conform datelor NBCS.
Ei au intrat pe radarul NBCS la începutul anului 2023, dar de atunci au început să elimine alte tipuri de alcool și carne pentru a satisface o nouă cerere.
Grupul își schimbă tactica atunci când intră pe piață o nouă tehnologie care le-ar putea afecta funcționarea.
„Inițial foloseau cărucioare pentru a scoate mărfurile din magazine”, spune doamna Bird. „Cu toate acestea, retailerii au investit în tehnologia roților cărucioarelor pentru a opri cărucioarele în anumite puncte ale magazinelor.
„Deci au început să folosească acum coșuri și pungi pentru a scoate mărfurile.”