Grădina Zoologică Tábor din Cehia a depus o plângere la Comisia Europeană împotriva relaxării regulilor pentru împușcarea controlată a urșilor în Slovacia.
„Nu este surprinzător că Slovacia s-a întors în Evul Mediu, când era ceva obișnuit să împușcăm tot ce se mișca în pădure și [care] puțin mai păros decât un bărbat din acea vreme”, a spus Evžen Korec, directorul grădinii zoologice, într-o declarație transmisă joi POLITICO, adăugând că el consideră „uciderea în masă a speciilor pe cale de dispariție barbară”.
„Ursul brun este o specie protejată în Uniunea Europeană”, a menționat el. „UE cheltuiește pe bună dreptate cei mai mulți bani pentru protecția oricărei specii de animale pe cale de dispariție.
„Slovacia a ales să ignore legislația europeană”, a continuat Korec, numind Ministerul Slovac al Mediului, care se ocupă de regulile de împușcare a urșilor, „ministerul exterminării nesăbuite”.
Slovacia și-a modificat regulile pentru împușcarea urșilor în mai, în urma unei creșteri a atacurilor asupra oamenilor. Pentru a accelera emiterea scutirilor pentru împușcarea urșilor, legislația permite acum să fie declarată starea de urgență, ca în cazul unui cutremur sau al unui atac terorist, atunci când un urs se apropie de o așezare umană.
„Am reușit să rezolvăm o problemă juridică majoră care a împiedicat împușcarea unui urs chiar și în cazurile în care nu a avut loc încă un atac asupra unei persoane. Nu va mai trebui să reacționăm după ce atacurile se întâmplă”, a declarat ministrul slovac al Mediului, Tomáš Taraba, în mai.
Totuși, legislația slovacă prevalează asupra legislației UE care reglementează speciile protejate, care impune ca un urs să manifeste un comportament „problematic” înainte de a putea fi eliberată o licență de ucidere.
Taraba a declarat mai devreme pentru POLITICO că Comisia a aprobat proiectul de lege al guvernului slovac în schimbul sprijinului țării pentru legea refacerii naturii. Comisia a respins această declarație.
Urșii au devenit un subiect politic fierbinte în Slovacia înaintea alegerilor din acest an atât pentru președinție, cât și pentru Parlamentul European, ceea ce a determinat Partidul Național Slovac de extremă dreapta, din care face parte Taraba, să dea vina pe birocrații UE.
Potrivit unei analize a mai multor universități, în Slovacia există între 1.000 și 1.300 de urși bruni. Ministerul Slovac al Mediului a confirmat că va elibera aproximativ 100 de licențe pentru a împușca urși până la sfârșitul acestui an; 86 dintre animale au fost deja ucise.