O fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte. Ce spune o singură imagine despre programul nuclear al Coreei de Nord (FOTO)

O fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte. Ce spune o singură imagine despre programul nuclear al Coreei de Nord (FOTO)
Foto:The Huffington Post

O imagine dată publicități în martie 2016 de către Phenian pentru a arăta intențiile sale militare și politice a lăsat să se vadă mai mult decât trebuia despre adevăratele capacități ale regimuluiKim Jong-Un.

Fotografia îl înfățișează pe dictator înconjurat de subordonaţi, în faţa unui dispozitiv nuclear şi cu o rachetă de mari dimensiuni pe fundal, notează New York Times.

Nord-coreenii susțin că bomba din centrul imaginii este primul dispozitiv nuclear potrivit pentru a fi instalat pe o rachetă. Jeffrey Lewis, analist la Center for Nonproliferation Studies, de la Institutul de Studii Internaţionale Middlebury, a analizat fotografia și a ajuns la concluzia că puterea distructivă a bombei ar echivala cu totalul bombelor atomice lansate de SUA asupra Japoniei. În opinia aacestuia, diametrul său de aproximativ 60 de centimetri pare să corespundă susţinerii oficiale a nord-coreenilor că bomba poate fi instalată pe rachete balistice cu rază lungă de acţiune.

Și modul în care este îmbrăcat Kim Jong-Un le oferă specialiștilor informații. Dictatorul poartă un palton similar celui pe care l-a avut bunicul său. Cum acesta este asociat în special cu războiul coreean, faptul că Jong-Un îi poartă acum costumația transmite un mesaj agresiv, războinic din partea Coreei de Nord.
Un alt lucru care iese în evidență în fotografie este acela că niciunul dintre subordonații lui nu e îmbrăcat în uniformă militară, deşi este vorba despre lansarea unei arme. Potrivit experților, dictatorul a vrut astfel să transmită mesajul că el personal gestionează programul nuclear. Limbajul trupurilor transmite același mesaj: Kim Jong-Un decide, restul execută.

Și racheta din spatele lor a fost analizată. Expertul David Schmerler, de la acelaşi Centru de Studii pentru Nonproliferare, arată că racheta este concepută pentru o rază lungă de acţiune, care se poate întinde la mii de kilometri şi poate atinge teritoriul SUA.

Locul în care a fost făcută fotografia nu a fost dezvăluit de autoritățile de la Phenian, dar experții au comparat imaginea cu altele de propagandă și au ajuns la concluzia că aceasta a fost făcută la fabrica de rachete Chamjin. Cum hambarul pare a fi suferit modificări, specialiștii au ajuns la concluzia că regimul nord-coreean lucrează la dezvoltarea programului nuclear.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`