O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviți de fulger. Fratele mai mare a alertat autoritățile
O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviți de fulger în Munții Balcani din Bulgaria, informează DPA.
Tragedie în Bulgaria. Un tată și fiica lui de 11 ani, uciși de fulger
Bărbatul și cei doi copii ai lui se aflau într-o drumeție în apropiere de vârful Kupena, la o altitudine de 2.169 de metri, informează televiziunea de stat BNT.
Fiul bărbatului, în vârstă de 13 ani, a fost cel care a alertat serviciile de urgență în urma fulgerului. El a fost salvat de un elicopter militar.
Tatăl celor doi copii, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Serviciile de urgență au precizat că el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, scrie Agerpres.
Cum să ne protejăm de fulgere pe munte
În urmă cu ceva timp, Echipa Salvamont România a venit cu câteva recomandări cu privire la comportamentul turiștilor aflați pe munte în cazul în care se aproprie o furtună.
„Recomandare: sunt o multitudine de aplicații care îți arată, aproape în timp real, starea și evoluția vremii și a precipitațiilor. Poți vizaliza direct pe mobil harta radar ANM sau instala aplicații precum Weather&Radar”, au transmis reprezentanții Salvamont România.
De asemenea, este bine să recunoști primele semne ale furtunii:
-
Unele furtuni se pot forma local, rapid și nu sunt întotdeauna prevăzute de aplicațiile radar;
-
Norii cumulonimbus cu înălțimi mari și margini bine definite sunt generatori de furtuni. Dacă zărești astfel de nori îndreptându-se spre tine e cazul să te îndrepți spre zona de bază, mai sigură;
-
Pune-te la adăpost;
-
Atât timp cât ești în exterior nu există un mediu 100% sigur, de asta trebuie să fii conștient, dar poți reduce considerabil riscul de a fi “lovit” de fulgere sau o furtună violentă (de obicei acestea vin la pachet).