O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviți de fulger. Fratele mai mare a alertat autoritățile

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviți de fulger. Fratele mai mare a alertat autoritățile
Sursa foto: Freepik

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviți de fulger în Munții Balcani din Bulgaria, informează DPA.

Tragedie în Bulgaria. Un tată și fiica lui de 11 ani, uciși de fulger

Bărbatul și cei doi copii ai lui se aflau într-o drumeție în apropiere de vârful Kupena, la o altitudine de 2.169 de metri, informează televiziunea de stat BNT.

Fiul bărbatului, în vârstă de 13 ani, a fost cel care a alertat serviciile de urgență în urma fulgerului. El a fost salvat de un elicopter militar.

Tatăl celor doi copii, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Serviciile de urgență au precizat că el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, scrie Agerpres.

Cum să ne protejăm de fulgere pe munte

În urmă cu ceva timp, Echipa Salvamont România a venit cu câteva recomandări cu privire la comportamentul turiștilor aflați pe munte în cazul în care se aproprie o furtună.

„Recomandare: sunt o multitudine de aplicații care îți arată, aproape în timp real, starea și evoluția vremii și a precipitațiilor. Poți vizaliza direct pe mobil harta radar ANM sau instala aplicații precum Weather&Radar”, au transmis reprezentanții Salvamont România.

De asemenea, este bine să recunoști primele semne ale furtunii:

  • Unele furtuni se pot forma local, rapid și nu sunt întotdeauna prevăzute de aplicațiile radar;

  • Norii cumulonimbus cu înălțimi mari și margini bine definite sunt generatori de furtuni. Dacă zărești astfel de nori îndreptându-se spre tine e cazul să te îndrepți spre zona de bază, mai sigură;

  • Pune-te la adăpost;

  • Atât timp cât ești în exterior nu există un mediu 100% sigur, de asta trebuie să fii conștient, dar poți reduce considerabil riscul de a fi “lovit” de fulgere sau o furtună violentă (de obicei acestea vin la pachet).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis