Oamenii de știință – și producătorii de film de la Hollywood – se uită de multă vreme la bombele nucleare ca forme promițătoare de apărare în eventualitatea în care un asteroid masiv ar apărea brusc și s-a îndrepta spre o coliziune cu Pământul, relatează The Guardian.
Cercetătorii guvernului american au realizat un prim demo de apărare planetară cu asistență nucleară și au arătat modul în care o astfel de explozie ar putea salva Pământul.
Fizicienii de la Sandia National Laboratories, a căror misiune principală este să asigure siguranța și securitatea arsenalului nuclear american, au înregistrat în detaliu maniera în care un puls imens de radiație dezlănțuită de o explozie nucleară ar putea vaporiza o bucată dintr-un asteroid aflat în proximitate.
Evenimentul este atât de violent încât încălzește suprafața la temperaturi de zeci de mii de grade, producând o bilă de gaz care se extinde rapid și este capabilă să devieze asteroidul de pe cursul său.
Asteroizii cu impact devastator au fost rari în istoria Pământului, dar omenirea și-a învățat lecția de acum 66 de milioane de ani, și anume că rocile spațiale pot fi o catastrofă. Asteroidul care a pus capăt domniei dinozaurilor avea o lățime de aproape 10 kilometri, dar pot fi periculoase și rocile mult mai mici.
Dată fiind natura existențială a amenințării, cercetătorii analizează strategii care să apere Pământul de impacturi masive. Opțiunea nucleară este destinată asteroizilor de mari dimensiuni, mai ales atunci când fereastra de timp este una scurtă.
Nu implică doborârea asteroidului sau abordarea lui Bruce Willis din filmul „Armageddon”, ci este vorba despre o explozie care vaporizează parțial asteroidul, iar restul rămâne în sarcina celei de-a treia legi a lui Newton.