Publicul nu va plăti pentru noi infrastructuri, iar autoritățile locale nu au expertiza necesară, spune experta.
Economisirea și reutilizarea apei vor fi esențiale pentru a face față penuriei, pe măsură ce Franța își dezvoltă răspunsul la pericolele reprezentate de schimbările climatice.
Ministrul Ecologiei, Christophe Béchu, a dezvăluit un plan național privind apa, afirmând că va exista „un înainte și un după vara anului 2022”.
Anul trecut, precipitațiile au fost cu 25% mai puține decât de obicei, ceea ce a obligat aproape toate departamentele franceze să introducă restricții de apă. Aproximativ 700 de orașe și sate s-au confruntat cu dificultăți în ceea ce privește aprovizionarea cu apă potabilă.
În februarie, în 17 comune din sud-estul Franței a fost lansat un apel la vigilență în ceea ce privește utilizarea apei.
Nivelurile apelor subterane nu au revenit încă la normal, ceea ce înseamnă că efectele se vor resimți nu numai în această vară, ci și după aceea, în special dacă vor mai exista secete de vară.
Béchu a declarat că obiectivul este de a reduce volumul de apă din sursele subterane cu 10% până la sfârșitul actualului mandat al guvernului.
Una dintre strategiile avute în vedere este relaxarea regulilor privind utilizarea apei de ploaie în locuințe, care în prezent face obiectul unor reglementări stricte.
Aceasta ar putea fi folosită, de exemplu, pentru apa de toaletă, în loc de apă potabilă, ca în prezent.
Deoarece este mult mai dificil să se adapteze proprietățile existente, acest lucru ar necesita ca toate locuințele noi să fie construite cu un sistem dublu de alimentare cu apă, a declarat Fabienne Trolard, director de cercetare la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu.
„Belgia și Germania fac acest lucru de 30 de ani”, a spus ea, potrivit ConnexionFrance, adăugând că lobby-ul din partea industriei apei a împiedicat introducerea unor măsuri similare în Franța până acum.
Béchu a recunoscut, de altfel, că Franța este în urmă în ceea ce privește reutilizarea apelor uzate.
Acest lucru presupune ca apa să fie reutilizată direct după ce a fost tratată, de exemplu pentru agricultură și pentru udarea terenurilor de golf, în loc să fie eliberată înapoi în râuri sau în mare.
Mai puțin de 1% din apa din Franța provine din apele reziduale reutilizate, față de 8% în Italia, 14% în Spania și 80% în Israel.
„Doar 77 din cele 33.000 de stații de tratare a apelor uzate din Franța sunt echipate cu un sistem complet de reciclare”, a declarat Béchu, anunțând măsuri pentru a îmbunătăți acest lucru.
Dincolo de costurile de infrastructură necesare pentru reutilizarea apelor uzate, Trolard consideră că „oamenii nu sunt pregătiți” pentru o creștere semnificativă și că va fi nevoie de secete succesive pentru ca mentalitățile să se schimbe.
„Încă nu cred că oamenii înțeleg că se poate trata apa de cinci sau șase ori fără probleme”, a spus ea.
„Când vorbești cu oamenii, ei nu știu nimic despre ciclul apei sau de unde provine apa de la robinet.
„Reglementările franceze sunt suficient de stricte pentru ca oamenii să nu pună întrebări despre calitatea apei de la robinet.”
Ea a spus că sensibilizarea publicului va fi, de asemenea, esențială pentru reducerea consumului casnic.
„Actele simple, cum ar fi să nu lași robinetul să curgă în timp ce te speli pe dinți, trebuie să devină obiceiuri.”