Un studiu arată că o dietă mediteraneană care conține nuci, fructe de mare, cereale integrale și legume, ar putea reduce riscul de demență cu aproximativ 25%, notează The Guardian.
Rezultatele acestui studiu sugerează că un consum ridicat de alimente pe bază de plante ar putea avea un „efect protector” împotriva demenței, indiferent de riscul genetic.
În cazul în care cercetările ulterioare vor confirma rezultatele, studiul ar putea sta la baza unor viitoare strategii de sănătate publică.
„Constatările acestui studiu subliniază beneficiile pe termen lung pentru sănătatea creierului pe care le aduce consumul unei diete mediteraneene, care este bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase.
Efectul protector al acestei diete împotriva demenței a fost evident, indiferent de riscul genetic al unei persoane. Este posibil ca aceasta să fie o alegere benefică a stilului de viață pentru persoanele care doresc să facă alegeri alimentare sănătoase și să reducă riscul de demență”, a transmis Janice Ranson, cercetător la Universitatea din Exeter, și co-autor la studiu.
De asemenea, constatările acestui studiu, publicate în revista BMC Medicine, se bazează pe date adunate de la peste 60.000 de oameni din Regatul Unit. Se pare că cercetătorii au ținut cont de riscul genetic pentru demență al fiecărei persoane.
Pe parcursul aproximativ ultimilor 10 ani, au existat 882 de cazuri de demență, însă în cazul celor care au urmat o dietă mediteraneană strictă au avut un risc cu 23% mai mic de a dezvolta această afecțiune.
Autorul principal al studiului, Dr. Oliver Shannon, susține că găsirea unor modalități de reducere a riscului de a dezvolta demență este o „prioritate majoră” pentru sănătatea publică.
„Demența are impact asupra vieții a milioane de persoane din întreaga lume, iar în prezent există opțiuni limitate pentru tratarea acestei afecțiuni”, a declarat acesta.
Mai mult, profesorul David Curtis, de la Institutul de Genetică al UCL, a transmis că studiul nu reflectă faptul că persoanele care au urmat o dietă mediteraneană au avut mai multe șanse de a avea un stil de viață în general sănătos. Potrivit acestuia, nu este clar dacă dieta în sine reduce riscul de demență, „deși este plauzibil că ar putea face acest lucru”.
„Este important de menționat că studiul se referă la toate formele de demență, nu în mod special la boala Alzheimer. După părerea mea, dacă există un efect al dietei, atunci este mai probabil ca acesta să fie asupra sănătății cardiovasculare în general și, prin urmare, să aibă un impact asupra demenței cauzate de bolile vasculare, mai degrabă decât asupra bolii Alzheimer”, a adăugat David Curtis.