O comisie din Senatul italian a avizat negativ cererea pentru trimiterea lui Matteo Salvini în judecată / Fostul vicepremier e suspectat de răpire pentru că a oprit accesul unui vas cu migranți în Italia

Publicat: 26 05. 2020, 14:29
foto: Hepta.ro / DPA Images / Cosimo Martemucci

O comisie din Senatul Italiei a votat, marți, un raport negativpe cererea magistrațilorpentru trimiterea lui Matteo Salvini în judecată, liderul formațiunii de dreapta Liga, sub suspiciunea de răpire, pentru că a refuzat să permită accesul unei ambarcațiuni cu migranți, anul trecut, pe când era și ministru de interne, potrivit Reuters.

O comisie din Senatul italian a avizat negativ cererea pentru trimiterea lui Matteo Salvini în judecată

Matto Salvini a refuzat să permită unui vas, cu peste 100 de migranți la bord care ar fi fost salvați din largul mării, accesul pe coasta italiană, în august 2019, în timp ce era unul dintre miniștrii fostului guvern de coaliție de la Roma. În cele din urmă, un procuror italian ordona confiscarea și evacuarea ambarcațiunii operate de Open Arms, un ONG spaniol din domeniu.

Comisia a respins cu 13 voturi „pentru” și 7 „împotrivă” solicitarea unei curți de a-l urmări penal pe Matteo Salvini, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de răpire a migranților. Totuși, votul din plen ar putea răsturna decizia organismului intraparlamentar.

Fostul vicepremier e suspectat de răpire pentru că a oprit accesul unui vas cu migranți în Italia

„Ca ministru de interne, a fost datoria mea să opresc migrația ilegală și să combat traficul de persoane și sclavia”, a fost reacția lui Matteo Salvini, după votul din comisia Senatului italian de resort.

Mișcarea 5 Stele, care este la guvernare în Italia, a votat – cu o singură excepție – pentru ridicarea imunității parlamentare, la fel cum a făcut și Partidul Democrat. Chiar și așa, Matteo Salvini s-a bucurat de sprijinul independenților și al senatorilor cu viziuni de dreapta. Coaliția Italia Viva condusă de fostul premier Matteo Renzi s-a abținut.

În cele 14 luni petrecute în fotoliul de ministru de interne al Italiei, Matteo Salvini a limitat drastic sosirile de migranți extracomunitari și a amenințat cu amenzi ambarcațiunile de intervenție operate de diverse grupuri, presând și alte state europene să urmeze exemplul italian.

Liga, partidul anti-imigraționist condus de Matteo Salvini, pare să fie și acum cea mai populară formațiune a Italiei, cu un sprijin popular de 27%, potrivit ultimelor sondaje, dar rata de aprobare a scăzut pe fondul crizei COVID-19.

Europa, la un pas de o nouă criză a migranților

Europa nu a fost departe de o nouă criză a migrației, în debutul anului 2020, în contextul confruntării militare dintre rebelii sprijiniți de Turcia și forțele regimului Bashar al-Assad, în provincia Idlib. Pe fondul ofensivelor și contraofensivelor din nord-vestul Siriei, care au generat noi comunități de refugiați, președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că nu va mai opri valul de migranți din drumul spre Europa, punând în special presiune pe Grecia, primul stat de pe așa-zisa rută balcanică, dar și pe UE în ansamblu. Astfel, vama Kastanies a devenit scena unor clinciuri mai mult sau mai puțin dure între refugiați, forțele elene și cele turce deopotrivă.

„Evenimentele de la graniţa turco-elenăindică,în mod evident, exercitarea unei presiuni de natură politică asupra Uniunii Europene. Găsirea unei soluţii pentru rezolvarea acestei situații va necesita ridicarea presiunii puse pe graniță”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de întâlnirea cu preşedintele turc, Tayyip Erdogan, din 7 martie.