O carte de bucate, cu o valoare estimată la jumătate de milion de euro, scoasă la licitație la Paris
Scrisă la sfârștiul secolului al XV-lea, o carte de bucate evaluată la 500.000 de euro va fi scoasă la licitaţie, joi, de casa Christie’s la Paris, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Carte de bucate, estimată la 500.000 de euro, scoasă la licitație la Paris
Se pare că „Viandier” de Taillevent provine din vânzarea unei mici părţi a bibliotecii unui pasionat de arta culinară, belgianul Pierre de Crombrugghe.
„Pasiunea baronului de Crombrugghe atât pentru arta culinară, cât şi pentru bibliofilie – o combinaţie de gust şi cunoştinţe – se află la originea celei mai faimoase colecţii gastronomice în limba franceză, aflată în posesie privată”, a transmis Christie’s într-un comunicat.
Mai mult decât atât, casa de licitaţii a specificat că „piesa cheie” este „nu doar prima carte de bucate în limba franceză, însă această ediţie tipărită la Lyon (centrul-est) în jurul anului 1495 este şi prima (ediţie) ilustrată”.
Cunoscut sub numele de Taillevent, Guillaume Tirel (1310-1395), bucătar pentru regii Franţei Carol al V-lea şi Carol al VI-lea, şi-a pus semnătura pe această colecţie de reţete care a fost compilată de la sfârşitul secolului precedent.
„Viandier” a avut zeci de ediţii până în 1615.
Conform Christie’s, exemplarul „frumos incunabul în format in-quarto” este opera unui maestru tipograf din Lyon, Martin Havard, şi are o valoare estimată între 400.000 şi 600.000 de euro.