O bombă nucleară americană ar fi fost avariată într-un accident petrecut la o bază militară olandeză

O bombă nucleară americană ar fi fost avariată într-un accident petrecut la o bază militară olandeză

Una dintre bombele nucleare americane depozitate la o bază aeriană din Olanda ar fi fost deteriorată într-un accident recent, potrivit unui raport publicat luni, apărut într-un moment în care o nouă generație a acestor arme urmează să ajungă pe continent.

Orice deteriorare a unei arme nucleare este ținută, în mod normal, secretă

Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS) a descoperit o fotografie cu o bombă B61 care este inspectată pentru a vedea dacă a fost deteriorată de soldați americani, inclusiv doi dintr-o unitate de eliminare a munițiilor explozive, și un civil.

Partea din spate a bombei pare să fi fost strâmbată în urma unui impact, iar una dintre aripioarele cozii lipsește. Un orificiu pare că este acoperit cu bandă adezivă, potrivit The Guardian.

Un raport FAS de luni a declarat că imaginea a fost inclusă într-o prezentare din 2022 pentru studenții candidați la un loc de muncă de către Laboratorul Național Los Alamos din New Mexico, una dintre facilitățile de arme nucleare ale țării, și a geolocalizat imaginea la baza aeriană Volkel din Olanda, una dintre cele șase baze din cinci țări europene unde sunt stocate în prezent un total de 100 de bombe nucleare B61, ca parte a unui acord de partajare a armelor nucleare cu SUA.

Hans Kristensen, autorul raportului și directorul proiectului de informații nucleare FAS a scris: „Dacă imaginea este într-adevăr de la un eveniment cu arme nucleare, ar constitui primul caz documentat al unui accident recent cu arme nucleare la o bază aeriană din Europa”.

Orice deteriorare a unei arme nucleare este ținută, în mod normal, secretă. Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene americane din Europa nu a vrut să comenteze fotografia, dar a declarat: „SUA menține cel mai înalt nivel de standarde pentru personalul și echipamentele care susțin arsenalul strategic, care include activități de instruire de rutină, întreținere și securitate, pentru a proteja capacitățile critice ale Americii”.

„Politica SUA este [că] nu putem nici confirma, nici infirma prezența sau absența armelor nucleare într-o locație generală sau specifică, inclusiv atunci când e vorba de exerciții specifice sau operațiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Laboratorul Național Los Alamos a precizat într-o declarație trimisă prin e-mail: „Nu sunt disponibile informații suplimentare pentru această fotografie”.

Bombele B61 sunt depășite din punct de vedere militar

Bomba B61 este singura armă nucleară tactică rămasă în arsenalul american, iar 100 de astfel de bombe sunt depozitate în Olanda, Belgia, Germania, Italia și Turcia. Bombele rămân proprietatea SUA, dar echipajele aeriene din alte șase țări aliate NATO (cele cinci țări gazdă plus Grecia) sunt instruite să le pună pe avioane și să le piloteze.

În cazul unor ostilități, ar fi nevoie de acordul SUA, al grupului de planificare nucleară al NATO și al premierului britanic, pentru ca armele să fie transferate pe avioanele aliate.

Astfel de operațiuni de partajare nucleară sunt practicate în fiecare an în cadrul exercițiului Steadfast Noon al NATO, cel mai recent în noiembrie, iar de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Polonia a cerut să facă parte din acest aranjament.

Susținătorii controlului armelor spun de mult timp că B61 este depășit din punct de vedere militar și ar trebui retras din Europa. Administrația Obama a avut în vedere retragerea acesteia, dar s-a lovit de rezistența unor aliați europeni care o considerau simbolică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`