O boală veche de mii de ani a fost eradicată într-o țară din Africa. Eforturile de eradicare au durat aproape un secol

Publicat: 21 10. 2024, 13:31
Sursa foto: Pixabay

Egiptul se află într-un moment „cu adevărat istoric” după ce a reușit să eradicheze malaria, o boală mortală care a făcut victime de mii de ani.

Boala a fost eliminată

Malaria era o boală infecțioasă care era transmisă de țânțari și care a afectat țara timp de mii de ani. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că acest succes are o puternică semnificație istorică. Acesta a subliniat că malaria, care a fost o amenințare încă din timpul faraonilor, face acum parte din trecutul Egiptului, conform click.ro. 

Eforturile pentru eradicarea bolii au durat aproape un secol, iar autoritățile au lucrat constant pentru a o elimina. Pentru a obține certificarea de „țară liberă de malarie”, Egiptul a trebuit să demonstreze că transmiterea bolii a fost complet întreruptă pentru o perioadă de cel puțin trei ani consecutivi.

Malaria continuă să fie una dintre cele mai grave boli la nivel mondial, care ucide anual peste 600.000 de persoane, majoritatea pe continentul african. Egiptul devine astfel a treia țară din regiunea Mediteranei de Est care primește certificarea „liber de malarie”, după Emiratele Arabe Unite și Maroc.

Când a început Egiptul lupta împotriva malariei

Egiptul a început eradicarea malariei în 1920, când s-au luat măsuri pentru a reduce contactul dintre oameni și țânțari. Printre primele măsuri s-a numărat interzicerea cultivării orezului și a altor culturi agricole în apropierea zonelor locuite.

Malaria este cauzată de un parazit transmis prin înțepăturile de țânțari, iar deși vaccinurile sunt disponibile în unele regiuni, prevenirea înțepăturilor și monitorizarea atentă rămân cele mai eficiente metode de combatere a bolii.