O boală infecțioasă care provoacă paralizie a fost descoperită în Fâșia Gaza. Este „un adevărat dezastru pentru sănătate”

O boală infecțioasă care provoacă paralizie a fost descoperită în Fâșia Gaza. Este „un adevărat dezastru pentru sănătate”

Autoritățile din Gaza au confirmat că un virus periculos, care poate provoca o boală infecțioasă ce poate duce la paralizie, a fost descoperit în eșantioane prelevate din canalizarea din Fâșia Gaza.

Mii de persoane trăiesc în zona unde s-a găsit virusul

Poliovirusul este un virus foarte periculos, care s-a găsit în teritoriul în care se desfășoară ofensiva militară israeliană declanșată după atacurile Hamas din 7 octombrie. Persoanele care iau contact cu acest virus se pot îmbolnăvi de poliomielita, o boală infecțioasă care poate provoca paralizie, potrivit libertatea.ro. 

Ministerul israelian al Sănătății a transmis că poliovirusul de tip 2 a fost detectat în eșantioane de canalizare din Gaza testate într-un laborator israelian. De asemenea, Israelul precizează că Organizația Mondială a Sănătății a făcut aceleași constatări.

„Prezența poliovirusului în apele reziduale care se colectează și curg între corturile taberelor de refugiați și în zonele locuite din cauza distrugerii infrastructurii marchează un nou dezastru sanitar”, spun autoritățile din Gaza.

Care este cauza apariției acestui virus

Autoritățile din Gaza sunt de părere că „supraaglomerarea severă” și „apa insuficientă” care este contaminată de apele uzate și de acumularea de gunoaie sunt cauza apariției acestui virus. Refuzul Israelului de a lăsa să intre în Gaza provizii de produse de igienă „creează un mediu adecvat pentru răspândirea diferitelor boli”

„Detectarea poliovirusului în apele reziduale amenință cu un adevărat dezastru pentru sănătate și pune mii de oameni în pericol de a contracta poliomielita”, mai precizează autoritățile din enclavă.

Fâșia Gaza a solicitat oprirea ofensivei israeliene

Fâșia Gaza a solicitat oprirea ofensivei israeliene, astfel încât să poată fi adusă apă potabilă și să poată fi reluată epurarea apelor uzate.

Autoritățile din orașul Deir el-Balah din centrul enclavei au declarat recent că stațiile de tratare a apelor reziduale au fost închise din cauza lipsei de combustibil. Acestea au avertizat că drumurile „vor fi inundate de apele reziduale” și că 700.000 de civili, majoritatea strămutați, vor fi expuși riscului de a contracta boli transmise prin ape reziduale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`