O anchetă BBC dezvăluie cum companiile unor apropiați ai lui Putin, inclusiv Prigojin, făceau afaceri în Marea Britani, cu ajutorul unei firme offshore

O anchetă BBC dezvăluie cum companiile unor apropiați ai lui Putin, inclusiv Prigojin, făceau afaceri în Marea Britani, cu ajutorul unei firme offshore
Sursa foto: Twitter

O firmă offshore a ajutat la crearea companiilor folosite de membrii din cercul de cunoscuți ai lui Vladimir Putin, inclusiv una care ascunde iahtul șefului mercenarilor Prigojin, arată BBC. Alpha Consulting, cu sediul în Seychelles, a contribuit, de asemenea, la formarea a peste 900 de parteneriate din Regatul Unit, care au folosit o lacună din setul de legi britanice pentru a-și ascunde adevărații proprietari.

Alpha a spus că „nu a fost niciodată implicată în nicio activitate de afaceri” cu Beratex

Ancheta BBC, Finance Uncovered și Seychelles Broadcasting Corporation a analizat documente interne Alpha și mii de înregistrări ale companiei pentru a identifica unele dintre persoanele care au beneficiat în secret de munca companiei offshore, cu sediul în națiunea insulară din Oceanul Indian.

Pe lângă faptul că s-a ocupat de membrii cercului apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, Alpha Consulting a fost o fabrică de secrete – una dintre cele mai prolifice companii care a ajutat la exploatarea unei lacune în dreptul britanic.

Unele dintre parteneriatele pe care le-a creat au fost implicate în presupuse fraude și în conducerea unei fabrici. O alta a fost acuzată că s-a amestecat în alegerile din altă țară.

Prigojin, șeful Grupului Wagner care a murit la începutul acestui an, a fost unul dintre cei care au beneficiat de serviciile Alpha. Compania sa Beratex Group Ltd a fost sancționată de Statele Unite în 2019, ca o companie-paravan care a ascuns proprietatea asupra avionului și iahtului sale private.

Alpha a ajutat la înființarea Beratex în Seychelles, iar proprietarul ascuns a fost înregistrat ca soacra în vârstă a șefului mercenarului.
Alpha a spus că „nu a fost niciodată implicată în nicio activitate de afaceri” cu Beratex.

Leonid Reiman, un prieten apropiat și asociat al președintelui Putin, a fost client al Alpha. În 2006, în timp ce era ministrul comunicațiilor al Rusiei, un tribunal elvețian a constatat că Reiman era proprietarul secret al unei companii care a fost acuzat că ar fi fost implicat în plăți ilicite.

O rusoaică a creat 927 de parteneriate în comandită, excluse de la reglementările privind transparența

Ancheta mai dezvăluie că Alpha, condusă de o femeie de afaceri în comandită din Rusia pe nume Victoria Valkovskaya, a ajutat la crearea a 927 de parteneriate.

Parteneriatele în comandită, un tip de firmă creată de obicei de două sau mai multe persoane pentru a deține și a conduce o afacere împreună, pot fi, de asemenea, folosite pentru a evita reglementările privind transparența.

După ce a fost introdusă în 2016 o lege care impune companiilor din Marea Britanie să declare cine le deține sau care deține cu adevărat controlul, a existat o creștere a înregistrării societăților în comandită, care au fost scutite de aceste declarații.

Această cerință a fost extinsă și la societățile în comandită din Scoția un an mai târziu, după ce s-a dezvăluit că acestea erau din ce în ce mai folosite pentru spălarea banilor și alte infracțiuni.

Dar anul trecut, BBC și Finance Uncovered au dezvăluit utilizarea tot mai mare a parteneriatelor în comandită engleză și dovezi care leagă un număr dintre acestea de fraudă, terorism și spălare de bani.
În ciuda acestui fapt, guvernul nu a reușit să extindă legile care cer companiilor să identifice persoanele cu adevărat care dețin controlul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)