NYT: Explozia cu 17 persoane decedate din orașul Kostiantinivka, regiunea Donețk, a fost provocată de o racheta ucraineană / Cum a reacționat Kievul

NYT: Explozia cu 17 persoane decedate din orașul Kostiantinivka, regiunea Donețk, a fost provocată de o racheta ucraineană / Cum a reacționat Kievul

Explozia cu 17 morți, care a avut loc în orașul Kostiantinivka, regiunea Donețk, de pe 6 septembrie, a fost cauzată de o rachetă rătăcită de Ucraina, conform dovezilor colectate de New York Times, relatează Reuters. Kievul susține, și după aceste dovezi, că ar fi vorba despre un atac rusesc.

După incident, Ucraina a anunțat că a fost vorba despre un atac rusesc, însă cotidianul New York Times a prezentat o altă versiune a evenimentului produs în regiunea Donețk.

„Dovezile strânse şi analizate de The New York Times, inclusiv fragmente de rachetă, imagini din satelit, relatări ale martorilor şi postări pe reţelele sociale, sugerează cu tărie că lovitura catastrofală a fost rezultatul unei rachete antiaeriene ucrainene rătăcite, trasă de un sistem de lansare BUK”, relatează NYT.

Explozia cu 17 morți din Donețk, provocată de o rachetă rătăcită a Ucrainei

Racheta care a lovit Kostiantinivka ar fi putut devia traseul din mai multe motive, printre care și o defecțiune electronică sau din cauza unei aripi de ghidare care poate s-a stricat sau rupt în timpul lansării, susțin experții din domeniul apărării aeriene citați de NYT.

Imaginile de pe camerele de supraveghere au surprins o rachetă care zbura spre Kostiantinivka din direcția teritoriului controlat de Ucraina, nu din spatele liniilor Rusiei, spun jurnaliștii americani.

De asemenea, cotidianul american citează și dovezi potrivit cărora, cu câteva momente înainte de lovitură, armata Ucrainei lansase din orașul Drujkivka, la 16 km nord-vest de Kostiantinivka, două rachete sol-aer spre linia frontului trupelor rusești.

Totodată, doi martori susțin că au văzut rachetele trase din Drujkivka în direcția liniei ruse a frontului în momentul exploziei.

Kievul susține în continuare că a fost vorba despre un atac rusesc

Chiar și după publicarea articolului de New York Times, Serviciul de Securitate al Ucrainei a precizat că explozia a fost provocată de Rusia cu un sistem de rachete S-300.

„SBU investighează încă o crimă de război a Federației Ruse, care se referă la bombardarea pieței din Kostiantinivka de către ruși la 6 septembrie. Potrivit anchetei, inamicul a lovit acest obiect civil cu o rachetă S-300. Acest lucru este dovedit, în special, de fragmentele identificate ale rachetei recuperate la locul tragediei”, au transmis reprezentanții SBU, potrivit Pravda.

Consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat, pe Twitter, că este o anchetă în desfășurare și că un asemenea articol duce la „amplificarea teoriilor consiprației”.

„Fără îndoială, apariția articolelor în mass-media străină care pun la îndoială la implicarea Rusiei în atacul asupra Kostiantinivka duce la amplificarea teoriilor conspirației și, prin urmare, necesită o examinare și o evaluare juridică de către autoritățile de investigație. Societatea va primi cu siguranță un răspuns la întrebarea ce s-a întâmplat exact în Kostiantinivka. Ca și în miile de alte cazuri de atacuri rusești asupra țării noastre, ca parte a unui război neprovocat”, a scris Mihailo Podoliak, pe Twitter.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`