Numărul rușilor care se refugiază, alături de ucrainieni, în UE de teama deciziilor lui Putin crește de la o zi la alta

Publicat: 28 09. 2022, 12:59
Actualizat: 03 10. 2022, 11:32
Foto: Pixabay

Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă(Frontex) a publicat o nouă statistică a cetățenilor ruși care și-au părăsit țara și au fugit spre Uniunea Europeană după mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin.

Doar în ultimele patru zile, 30.000 de cetățeni ruși au ajuns în Finlanda din totalul de 66.000 care au ajuns la frontierele țărilor care au graniță cu Rusia, se arată în comunicatul oficial.

Statele membre raportează tot în rândul acestor fluxuri și intrări de cetățeni ucraineni care solicită protecție temporară după ce fug din regiunile ocupate Ucraina prin Rusia.

Numărul rușilor care pleacă spre Europa crește în continuare

Conform surselor amintite, numărul acestora a crescut cu o treime în săptămână 19-25 septembrie, față de săptămâna precedentă și este în continuă ascendență:

„Pe termen scurt, este probabil să asistăm la un număr tot mai mare de cetățeni ruși care sosesc la punctele de trecere a frontierei către UE din cauza incertitudinii legate de mobilizarea în curs de desfășurare în Federația Rusă. Pe termen mai lung, am putea asista la o creștere a trecerilor ilegale de frontieră la frontierele externe ale UE cu Rusia și Ucraina, precum și la o creștere a șederilor ilegale în UE ale cetățenilor ruși deja prezenți în statele membre”, semnalează Frontex.

Ce granițe preferă rușii care aleg să fugă spre UE

Majoritatea cetățenilor ruși aleg să se refugieze în UE de teama politicii Kremlinului prin punctele de trecere a frontierelor finlandeze sau estoniene.

Deciziile disperate vin în contextul în care, de la 19 septembrie, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda și Polonia au început să aplice restricții la intrare pentru cetățenii ruși care călătoresc exclusiv în scop turistic sau de agrement.

foto: © Frontex

Ce categorii de cetățeni ruși intră în UE

Majoritatea rușilor ce ajung în Europa, conform surei citate, dețin permise de ședere sau vize pentru statele UE, Schengen iar unii au dublă cetățenie.