Numărul global de morți cauzate de Covid-19 a ajuns la 4 milioane

Numărul global de morți cauzate de Covid-19 a ajuns la 4 milioane
Sursa foto: Pixabay

Numărul global de morți cauzate de Covid-19 a ajuns la 4 milioane, întrucât o disparitate tot mai mare în accesul la vaccin lasă națiunile mai sărace expuse focarelor provocate de noile tulpini mai infecțioase.

Chiar dacă lansările rapide de vaccinuri permit ca viața să înceapă să revină la normal în țări precum Marea Britanie și SUA, au durat doar 82 de zile pentru înregistrarea unui milion de decese, comparativ cu 92 de zile pentru milionul anterior, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins, potrivit Bloomberg.

Lumea în curs de dezvoltare se confruntă cu o creștere a numărului de morți. India a reprezentat 26% din creșterea de la 3 milioane la 4 milioane de decese, iar Brazilia aproximativ 18%. Prin comparație, SUA, unde au fost administrate peste 332 de milioane de doze, au reprezentat aproximativ 4% din creștere. Datele arată că Marea Britanie a reprezentat doar 1.000 din decesele suplimentare.

SUA și Marea Britanie au reprezentat o pondere mult mai mare de noi decese la nivel mondial înainte de aprilie, reflectând eficiența campaniei de vaccinare care  a adus schimbări uimitoare în performanțele lor pandemice în ultimele trei luni.

„Echitatea vaccinului este cel mai mare test moral imediat din vremurile noastre”, a declarat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, într-o declarație.

„Este, de asemenea, o necesitate practică. Până când toată lumea nu este vaccinată, toată lumea este amenințată ”.

„Pierderea tragică a 4 milioane de oameni din cauza acestei pandemii trebuie să conducă eforturile noastre urgente pentru a o pune capăt tuturor, oriunde”, a spus el.

Guterres a declarat că va apela la toate țările cu capacitate de producție a vaccinului, Organizația Mondială a Sănătății și instituțiile financiare internaționale capabile să se ocupe de companiile farmaceutice relevante pentru a crea un grup operativ de urgență care să dubleze cel puțin producția de vaccin și să asigure o distribuție echitabilă.

Răspândirea variantei delta mai transmisibile provoacă, de asemenea, focare în țările bogate în care ratele de vaccinare sunt în scădere. Sydney, cel mai mare oraș din Australia, și-a prelungit miercuri blocarea pentru cel puțin o săptămână pentru a elimina un focar care a ajuns acum la aproape 400 de cazuri. Taiwan, care a suprimat în mare măsură virusul până în 2020, a pierdut acum peste 700 de vieți după o reapariție la începutul acestui an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`